– Nå handler det om å sette på bremsene for Magnus, og å vise at han klarer å forsvare seg seg greit med svart mot Anand, sier DNs sjakkekspert, Leif Erlend Johannessen, i forkant av fredagens parti.

Klokken 13.00 fredag begynner det femte partiet i kampen om retten til å kunne kalle seg verdensmester. Etter fire partier er de to like lang, med én seier hver og to remispartier.

Carlsen spiller i dag med svart, og Johannessen spår en tøff VM-kamp om hvert eneste parti med svart for Magnus blir som de to første.

– Psykologisk er det viktig at han får et bekvemt parti med svart. Det blir en tøff match om han er ute og sykler med hvert parti han spiller svart.

Ny dronningåpning

Anand har spilt det samme åpningstrekket i sine to første partier med hvit: Han har flyttet bonden foran dronningen. Johannessen tror på en repetisjon av åpningen også i dagens parti.

– Det er ikke noen grunn til at han skal gjøre noe annet. Anand har spilt dronningbonden begge ganger, mens Magnus har valgt forskjellige forsvar uten å finne noe trygt. Anand må bare fortsette å pumpe på med hvit, mens Magnus er litt nede for telling med svart. For Anand handler det om å utnytte det.

Johannessen tror Carlsens sekundanter, andre toppspillere som hjelper han med forberedelsene, har brukt hviledagen på å klø seg i hodet og lure på hva de skal møte Anands dronningbonde med.

– Teamet rundt Magnus har sviktet litt, for det har sviktet i begge åpningene med svart. Da sprer det seg fort også usikkerhet. For å få roen nå er det viktig å få til en åpning som går over i et behagelig svart-parti hvor Magnus klarer å forsvare seg enkelt, sier Johannessen. 

Tidenes beste felt av trøbbel med svart

Johannessen trekker parallleller mellom åpningen i årets VM og VM i 2000, da Garry Kasparov, av mange regnet som tidenes sjakkspiller, tapte tronen etter å ha holdt den sammenhengede i 15 år.

– Den gang spilte Vladimir Kramnik (fortsatt rangert som verdens ellevte beste spiller journ. anm.) dronningbonden frem i alle partier hvor han spilte med hvite brikker. Kasparov fant ikke noe skikkelig forsvar med svart og tapte kampen. Det koster mye energi å bytte åpningsvariant hver gang, du har ikke noe å støtte deg på, sier Johannessen.

Sliter med svart

Johannessen pekte allerede torsdag på at VM-kampen så langt har vært preget av sterke partier fra spilleren med hvite brikker.

– Med hvit i denne VM-matchen har Magnus lyktes godt, og det virker som om dette er en hvit-match så langt i VM. Begge presser motstanderen voldsomt med hvit, og klarer ikke å bremse med svart. Både Anand og Carlsen har en jobb å gjøre når det gjelder de svarte partiene sine, sa Johannessen da.

Analyserer hvert parti

Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.

Du kan lese hans analyser av de første partiene her:

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.