Mandag drar kulturminister Thorhild Widvey (H) til Trondheim for å få innspill fra aktuelle aktører. Kulturministeren skal også ha møter i Bergen, Oslo og Tromsø.

– Vi er opptatt av å videreutvikle knutepunktordningen, og det kan være mange måte å gjør det på. Det kan være at ordningen blir beholdt, men at andre kriterier legges til grunn. Det kan også være aktuelt med andre modeller. Nå vil jeg utfordre deltakerne på møtene til å gi oss innspill, sier Widvey til NTB.

16 festivaler

Kulturministeren har tatt initiativ til møterekken, som blir en del av en større gjennomgang av knutepunktinstitusjonene som ble satt i gang i 2010. Hver festival er evaluert. Nå er det selve ordningens tur. De 16 festivalene som er med i knutepunktordningen får i dag penger direkte over statsbudsjettet. 90 millioner kroner er satt av på årets budsjett.

– Jeg håper å få tilbakemeldinger på hvordan vi kan bidra til å heve kvaliteten på kulturtilbudet, ivareta hele landet og ikke minst støtte regionene. Jeg er klar over at alle som er knutepunkter gjerne vil være det, men her er det mange som står og banker på døra, sier Widvey.

At det blir en endring i dagens ordning, virker klart. Widvey sier det kommer et svar i budsjettforslaget for 2016.

– Men det kan altså ende med en noe annen modell enn i dag?

– Det kan man godt regne med, absolutt. Men vi har ikke tatt stilling til hvordan. Det er derfor vi ønsker innspill, sier kulturministeren.

Blant alternative modeller hun vil ha innspill til, er en avgrenset prosjektstøtte i noen år. Mer privat kapital inn i festivalene, slik regjeringen ønsker i alle deler av kulturlivet, er også viktig, understreker Widvey.

Langsiktighet

Olavsfestdagene i Trondheim er en av festivalene som nyter godt av knutepunktordningen. Programsjef Jens Storli sier at han synes det er naturlig at ordningen blir evaluert. Men han understreker at det er viktig at det finnes miljøer i Norge som har mulighet til å iverksette større prosjekt.

Han får støtte av direktør Hilde Bjørkum i Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, som også er knutepunktfestival.

– Det er helt fint med evaluering. Det er nyttig og utviklende for alle parter. Det er ikke viktig at det er nøyaktig samme ordning som i dag, men det er viktig at Norge som nasjon holder seg med noen store, kvalitetsmessig gode festivaler som kan ha internasjonalt gjennomslag. Det er viktig å ha noen slike fyrtårn, og at de ligger rundt i hele Norge, sier Bjørkum til NTB.

Hun understreker at langsiktighet er avgjørende.

– Det har vært snakk om en ordning med rullering. Men da må en ha et langtidsperspektiv. Her snakker vi om organisasjoner som er bygd opp over lang tid, og har høyt kvalifisert personale. Det er derfor du får kvalitet. Jeg blir bekymret dersom en går bort fra langsiktigheten, sier Hilde Bjørkum.

 

LES OGSÅ: Hevder elektrikeren stjal Picasso-verk for 500 millioner

– Vi bytter ut ett ord som skader barn

De som ville noe dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.