Mandag publiserte justis- og beredsskapsminister Anders Anundsen (Frp) en over 30 minutter lang video om hva han har fått til i løpet av sine to år som statsråd.

I filmen som har fått tittelen «Trygghet i hverdagen» figurerer Anundsen som både programleder og reporter, og intervjuer politimenn og andre offentlige tjenestemenn om temaer som terrorberedskap, utvisninger av utledninger med ulovlig opphold i Norge, oppklaringsprosent i tyverisaker og kriminalomsorg.

- Skulle sagt nei

Det er brukt tv-klipp fra nyhetsinnslag i filmen og ifølge Dagsavisen har justis- og beredskapsdepartementet betalt NRK og TV 2 henholdsvis 13 000 og 7 000 kroner for å bruke disse klippene.

Likevel viser en gjennomgang DN har gjort at 14 av 16 innslag er hentet fra TV 2s nyhetssendinger. Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier kanalen ble spurt om tillatelse til bruk av spesifikke klipp.

- Vi har en ganske stor og daglig pågang fra eksterne som ønsker klipp fra vårt arkiv, og vi er normalt veldig restriktive til eksterne som skal bruke materialet til ren markedsføring. Så henvendelsen er typisk at man kontakter vårt arkiv og vil ha spesifikke, identifiserte klipp. Så tar vi en liten pris for den jobben vi gjør med å hente frem og sende klipp. Det er det normale at de sier hvilke klipp de skal ha.

Årsæther bekrefter at TV 2 i dette tilfellet tok 7.000 kroner. Etter å ha sett resultatet skulle imidlertid Årsæther ønske at TV 2 hadde sagt nei.

- Her skulle vi sagt nei til bruken av våre bilder til en såkalt opplysningsvideo, men som ikke er annet enn ren politisk reklame.

- En virkelighet som passer ham

Videoen kommer midt i valgkampens hete, tre uker før kommunevalget 14. september.

- Hva ble det sagt at klippene skulle brukes til?

- Nei, jeg vil ikke klandre Justisdepartementet. Det er umulig å få tannkremen tilbake inn i tuben. Vi skulle gjerne sett at vi sa nei til å gi denne tillatelsen, men gjort er gjort. Det kan være at noen har latt seg forlede av bruken av ordet «opplysningsvideo» i henvendelsen.

Det som skal være en opplysningsvideo starter med at statsråden hevder at noe av det som er frustrerende ved å være politiker er at mediene ofte velger negative vinklinger og ramser opp NRK, Aftenposten, VG og Dagbladet.

- TV 2 er ikke nevnt blant "slemmingene", og det er brukt 14 innslag fra dere i selve filmen. Hvordan føles denne omfavnelsen?

- Så mye kjeft som vi får fra Frp i løpet av et år, så tar jeg den med stor ro. Men hva som er bakgrunnen for redigeringen av denne filmen vil jeg ikke ha en formening om. Anundsen misliker medier generelt, TV 2 inkludert, det kan jeg forsikre om. Og så klipper han sammen en virkelighet som passer ham.

- Hyggeligere å være politimester

I filmen stiller Anundsen stiller spørsmål som «dette er en utrolig høy effektivisering med andre ord?» og «her får dere mye ut av ressursene?». I det som skal være et intervju med politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo, uttaler sistnevnte lattermildt at "det er hyggeligere å være politimester nå enn det var før, for å si det sånn».

- Hva synes du om resultatet?

Som sagt, dette er en ren politisk reklame. Det er attpåtil en film som er forbudt på tv, så jeg kan forsikre våre seere om at denne filmen aldri ville fått plass i våre reklamepauser.

Se hele filmen "Trygghet i hverdagen" her

Ifølge nyhetsredaktøren har det ikke kommet spesielle reaksjoner internt om at journalistisk materialet er brukt i videoen, men saken er i dag diskutert internt i TV 2s nyhetsavdeling.

- Min konklusjon er at vi burde sagt nei til denne henvendelsen slik som materialet er brukt av aktøren.

DN har konfrontert Justis- og beredskapsdepartementet med kommentarene fra Årsæther. I en e-post skriver kommunikajonssjef Gunnar A. Johansen:

- Vi tar til etterretning uttalelsene fra Jan Ove Årsæther. Vi kjøpte rettighetene til å bruke nyhetsinslagene på ordinært vis.

Beklager og fjerner Owing-klipp

Dagbladet skriver at NRK-ledelsen har krevd at Justis- og beredsskapsdepartementet fjerner et klipp med nyhetsanker Nina Owing fra Anundens video.

- Departementets kommunikasjonsavdeling fikk et klart og tydelig nei på en skriftlig henvendelse i juni i år om å bruke dette arkivmaterialet, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK til Dagbladet, som videre melder at Justisdepartmentet nå har beklaget og vil fjerne klippet med nyhetsankeret.

Annet materiale fra NRK blir imidlertid værende i videoen.

- Bruken av reportasjeklippene er innenfor den avtalen som ble inngått med NRK, men jeg synes nok at begrepet "informasjonsfilm" er strukket langt her, sier Kalbakk til Dagens Næringsliv.

- For fremtiden vil vi ta lærdom av dette og presisere enda tydeligere at vi ikke vil godkjenne bruk av NRKs nyhetsinnhold til å fremme politiske eller andre ideologiske budskap, i tillegg til at det ikke skal brukes som del av reklamebudskap, avslutter han.

Les også: NRKs Nina Owing fjernes fra info-videoen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.