Departementet fikk et klart og tydelig nei til å bruke arkivmaterialet, men brukte det likevel, opplyser nyhetsredaktør i NRK Per Arne Kalbakk til Dagbladet.

Kommunikasjonsavdelingen i departementet skal ha forklart at de ville bruke innslaget internt.

– Men uansett formål hadde svaret blitt nei av den entydige grunnen av NRK aldri tillater ekstern bruk av våre nyhetsankere av hensyn til vår integritet. Allikevel har altså departementet valgt å bruke dette klippet, sier Kalbakk.

Justisdepartementet beklaget tirsdag bruken av Dagsrevy-innslaget med nyhetsanker Nina Owing. Klippet ble deretter fjernet fra justisminister Anders Anundsens (Frp) video. Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet kaller det en glipp.

De øvrige innslagene er det ikke i juridisk strid om, men Kalbakk reagerer likevel på måten NRKs materiale er benyttet på.

– Reglene er tøyd langt og på en måte som vi ikke forutså. Nå skal vi presisere i egne regler at NRK-materiale ikke skal brukes i politiske budskap – slik det allerede står at klipp ikke skal brukes i kommersiell reklame, sier Kalbakk.

Justisdepartementet opplyser til NTB at de ikke har fått andre reaksjoner på bruk av medieklipp og -innslag.

Les mer om stormen mot Anundsens video her:

TV 2 angrer på tillatelse til Anundsen

Anundsen i 2010: Bekymret over bruk av embetsverket i valgkampAnundsen i 2015: Intervjuer politiet i egen video

Anundsen får pepper for «skrytefilm»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.