Statsbudsjettet ble presentert onsdag, og regjeringen legger frem en insentivordning for filmbransjen.

Det vil likevel være et tak på 45 millioner kroner for film- og tv-produksjoner i 2016.

- Jeg har så vidt fått satt meg inn i dette, men når det gjelder insentivordningen med en ramme på 45 millioner, så er ikke det i tråd med vår holdning til en refusjonsordning. Vi mener at den islandske modellen er en fornuftig og god ordning som også bør være den modellen Norge må lande på for at vi skal kunne være konkurransedyktige i den internasjonale filmbransjen, sier Sverre Pedersen, forbundsleder i Norsk filmforbund.

Ordningen innebærer at produksjonsselskaper som får støtte vil få refundert 25 prosent av inspillingskostnadene påløpt i Norge, står det i Kulturdepartementets pressemelding.

Et attraktivt inspillingsland

Dette skal ha som formål å trekke utenlandske filmskapere til Norge. Samtidig er ønsket med ordningen at det skal svekke trenden der norske filmskapere legger sin produksjon til utlandet.

- Ordningen skal gjøre Norge mer attraktivt som innspillingssted for film og bidra til økt eksponering av norsk kultur, historie og natur, både i Norge og i utlandet. Dette skal bidra til økt aktivitet i norsk filmbransje og i de regionale filmmiljøene, står det i pressemeldingen.

- Norge har unike kvaliteter som innspillingsland. I tillegg til en profesjonell og kompetent filmbransje har vi rik kulturhistorie og et unikt natur- og kulturlandskap. Med insentivordningen vil regjeringen styrke Norges konkurransefortrinn som innspillingsland, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Skal ikke svekke tidligere støtteordning

Kulturministeren avslørte at regjeringen ville iverksette en insentivordning for film da filmmeldingen ble presentert i mai.

Da DN omtalte saken i mai var det flere punkter som ble presentert som klare føringer og en tidsplan for en eventuell insentivordning:

  • Man sikter mot en innføring i 2016.
  • Ordningen skal ikke gå på bekostning av dagens støtteordninger.
  • Det foreslås flere avgrensninger på hvordan en incentivordning kan kombineres med dagens støtteordninger. Filmer som får regional støtte skal for eksempel kunne dra nytte av begge støtteordninger, mens filmer som får nasjonal støtte fra Norsk filminstitutt vil være ekskludert.
  • Oppgavene knyttet til administrasjon og forvaltning av en eventuell incentivordning legges til Bergen som en del av NFI.

Produsentforeningen og flere aktører i filmbransjen var lenge skeptiske da det var fryktet at insentivordningen måtte komme fra Kulturdepartementet og dermed svekke dagens støtteordning.

Widvey kunne imidlertid love at dette ikke ville skje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.