Regjeringen innfører nullmoms for digitale nyhetsmedier, men utsetter fritaket fra nyttår til 1. mars for å spare penger.

«I tillegg vil skatteinntektene midlertidig bli noe høyere i 2016 som følge av senere innføring av lik merverdiavgift på papir- og e-aviser og midlertidig endringer i ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift for ambulerende virksomheter,» skriver Regjeringen.

Begrunnelsen er behovet for å finne nye inntekter som kan finansiere utgiftsøkningene som følger av økningen i antall asylsøkere.

Regjeringen foreslo i sitt opprinnelige statsbudsjett å bevilge 323 millioner kroner i produksjonstilskudd til mediene for å opprettholde en mangfoldig presse.

Nå reduserer den bevilgningsforslaget 15 millioner kroner.

Må hente inndekning

- I den ekstraordinære situasjonen vi nå står overfor, med en betydelig økning i antall asylsøkere og utgiftsøkningene det medfører, er det nødvendig å hente inndekning også på skattesiden, sier finansminister Siv Jensen. Regjeringen foreslår enkelte justeringer i skatteopplegget som tidligere er foreslått for Stortinget for 2016, slik at skattelettelsene blir noe mindre, sier Siv Jensen ifølge regjeringens såkalte tilleggsnummer om økte asylankomster.

Da kulturminister Thorhild Widvey tidligere i oktober fremla kulturbudsjettet for 2016, sa hun samtidig at momsfritaket ville sende en formell notifikasjon av et merverdiavgiftsfritak for elektroniske nyhetstjenester til EFTAs overvåkingsorgan (ESA) så snart som mulig.

Fritaket ville bli iverksatt så snart ESAs godkjenning forelå og forskrift var fastsatt.

Regjeringen beregnet helårseffekten av fritaket til 350 millioner kroner i lavere skatteinntekter for Norge i 2016.

Notifikasjon i sluttfasen

Nå skriver regjeringen:

«I Prop. 1 LS (2015-2016) Skatter-, avgifter og toll 2016 ble det foreslått fritak for merverdiavgift for elektroniske nyhetstjenester. Fritaket kan ikke iverksettes før det er notifisert til og godkjent av ESA. Videre må utkast til regelverk om avgrensning av fritaket mv. sendes på høring før det kan tre i kraft. Arbeidet med notifikasjonen har vært omfattende, men er nå i sluttfasen. Likevel framstår nå 1. mars 2016 som et mer realistisk innføringstidspunkt enn 1. januar som ble lagt til grunn i budsjettforslaget.»

I og med at fritaket nå utsettes til 1. mars, vil regjeringen få 60 millioner kroner mer inntekter, fremgår det av regjeringens tilleggsnummer.

Kutter pressestøtten

Om forslaget om å senke pressestøtten med 15 millioner kroner, til totalt 308 millioner kroner i 2016, skriver regjeringen:

«Kap. 335 Mediestøtte Post 71 Produksjonstilskudd I Gul bok 2016 er det foreslått en bevilgning på 323 mill. kroner på posten. Bevilgningsforslaget reduseres med 15 mill. kroner.»

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også: TV 2: - Justin Bieber har brutt avtalen

Lager helt nye spilleregler for Facebook i Europa

Fant «Madonna» i klesskapet dnPlus  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.