- Vi er selvfølgelig skuffet. Noe annet ville være rart, sier Knut Forsberg hos Blomqvist Kunsthandel.

Blomqvist hadde fått inn 82 objekter av Norges fremste kunstnere, og utbudet på Høstens Moderne- og Eldre auksjon var forhåndsvurdert til opp mot 30 millioner kroner.

Svakeste på flere år

Da auksjonen ble avsluttet tirsdag kveld var resultatet noe av det svakeste på flere år.

Fasit viser at kun 29 verk ble solgt. Det gir en salgsandel på 36 prosent. Totalt ble det omsatt kunst for i overkant av seks millioner kroner.

Les også: Satser på Munch og Balke

Hele 36 verk ble båret ut igjen usolgt, mens 17 verk ble solgt med forbehold om selgers godkjennelse - altså under vurdering.

- Hva er forklaringen?

- Vi vet ikke helt. Det har vært vanskelig på auksjon siden 2008, men vi så lyspunkter i vår. Det er ikke helsvart akkurat, for noen av objektene gikk bra, og vi synes vi hadde et bra innhold på auksjonen, men resultatet er vi ikke tilfreds med, sier Forsberg. 

Ingen bud på Munch-malerier

Norske og internasjonale auksjonshus sliter med å selge Munch­malerier. Sotheby’s i New York forsøkte å selge «Furuskog» ifjor. Også hos Blomqvist ble maleriet uslogt. Foto:
Norske og internasjonale auksjonshus sliter med å selge Munch­malerier. Sotheby’s i New York forsøkte å selge «Furuskog» ifjor. Også hos Blomqvist ble maleriet uslogt. Foto: (Foto: Javad Parsa)

Blomqvist hadde tatt inn to oljemalerier av Edvard Munch. Ingen av maleriene ble solgt.

- Vi hadde interesse for begge to, men ingen bud kom inn igår, sier Knut Forsberg.

Les også: Trått for Munch-malerier dnPlus

Auksjonshuset hadde også ti trykk av Edvard Munch, og her var det takter til god temperatur i budgivningen for enkelte av trykkene.

De to mest verdifulle trykkene av Munch, «Vampyr», var vurdert til henholdsvis 4-4,5 millioner kroner og 3-4 millioner kroner, gikk derimot dårlig.

Det ene trykket ble ikke solgt, og er nå trukket fra markedet, mens det dyreste trykket fikk inn et bud på to millioner kroner, halvparten av minstevurderingen, og ble klubbet med forbehold om selgerens godkjenning. Selger avviste budet onsdag.

Nikolai Astrups maleri «Stardalstølene» (1918) ble kveldens dyreste objekt, og ble solgt for 460.000 kroner.

Ludvig Karstens portrett av Konsul Christen Sandberg (1912) ble solgt for 370.000 - begge objektene gikk over vurdering. Arne Ekeland og Jens Johannessen gikk også bra.

Det var på forhånd ventet interesse for de fem maleriene av maleren Peder Balke. To av verkene ble solgt i etterkant av auksjonen, mens de tre øvrige ikke mottok noen bud.

«Innholdet bestemmer»

Kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen, medeier i nyetablerte Oslo Kunsthandel, mener årsaken til det svake auksjonsresultatet skyldes utbudet. 

- Det var noen gledelige resultater, slik som med Arne Ekeland, men det er innholdet i auksjonen som til syvende og sist bestemmer resultatet, sier Krogh-Hansen.

- Publikum er flinke med priser og de vet hva de vil ha. Prisingen på objektene virker gjennomgående nøktern, men det var likevel en del bilder som ikke ble solgt. 

- Hvorfor gikk ikke Munch-maleriene?

- Det har vist seg at det er veldig tungt å selge Munch-malerier på auksjon generelt. De virkelig gode og dyre maleriene lar seg selge, men de som ikke er av topp kvalitet er det ikke noe åpent auksjonsmarked for akkurat nå, sier Krogh-Hansen.

Les også: – Sensasjonell pris dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.