Temperaturen i Norge har aldri vært målt høyere enn det den har vært på 2000-tallet, viser observasjoner fra ti målestasjoner landet rundt.

Målestasjonene ligger til fjells, havs og ved kysten, i sør og i nord, og de viser at temperaturen har økt flere steder i landet etter årtusenskiftet.

– Dette passer med den globale trenden, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimadivisjonen hos Meteorologisk institutt til Vårt Land.

Aldri har det vært målt så høye gjennomsnittstemperaturer i Norge som på 2000-tallet. Mens fastlandet stort sett ligger mellom 1-1,5 grad over normalen, som er snittemperaturen målt mellom 1960 og 1990, har økningen vært størst nord i landet. På flyplassen ved Longyearbyen på Svalbard har det de siste 30 årene blitt 3 grader varmere. Over halvparten av stigningen har skjedd siden 1990-tallet.

Vil fortsette
Kristiansen mener det er ganske sikkert at temperaturøkningen har sammenheng med menneskelig påvirkning. Han forklarer den store økningen på Svalbard slik:

– Når isen smelter vil mer sol bli absorbert av havet i stedet for å bli reflektert av isen. Det akselererer temperaturen. I tillegg har varmt vann presset seg opp i Nordishavet, sier han.

Temperaturøkningen vil med denne teorien fortsette i årene fremover, og Arktis vil merke det mest.

På fastlandet hadde Lindesnes, det sørligste fastlandspunktet i Norge, den største økningen på 1,5 grader.

– Det kan være tilfeldig, eller så kan det være at det kommer mer varmt vann fra Nordsjøen, sier Kristiansen.

Les også: - Drivhusgasser er helsefarlige

På innsiden: To grader vrient

17.000 kr per nordmann kan innfri klimakuttene

Lite bekymret for klimaendringer

Energisp#229 og grønn livsstil gir enorme klimakutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.