Arbeidsmiljøloven stiller strenge krav til hva slags personale som kan unntas fra bestemmelsen om rett til overtid utover normal arbeidstid.

Les også: Dette sier loven

- Det er bare de som har en særlig selvstendig stilling, eller er ledere, som kommer inn under dette unntaket, sier rådgiver Linn Gros i Arbeidstilsynet.

dn.no skrev igår om det børsnoterte norske spillselskapet Funcom , der arbeidspresset er ekstremt hardt i forkant av nye spilllanseringer. Samtlige ansatte i Funcom jobber på fastlønn, uten rett til betalt overtid. Istedet loves de en resultatbasert bonus.

El og IT- forbundet mener unntaksbestemmelsen i Arbeidmiljøloven ofte misbrukes i it-bransjen.

Absurd
I Arbeidstilsynet har man vanskelig for å tro at alle ansatte i en bedrift rettmessig kan komme inn under lovunntaket.

- Det ville være absurd hvis alle i hele bedriften har en selvstendig stilling. Det ville i praksis bety at alle kan jobbe når de vil, og sånn er det jo ikke, sier Linn Gros til dn.no.

Hun understerker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Tolkes strengt
Arbeidstilsynets praksis med hensyn til hva slags stillinger som omfattes av unntaket er ifølge Gros svært streng, og innebærer blant annet at den det gjelder har en reell frihet i forhold til å kunne bestemme når han eller hun skal kunne jobbe.

- Det er ikke tilstrekkelig at man kan kan kontrollere sin egen arbeidstid og - eller har fleksibel arbeidstid. En særlig uavhengig stilling må også innebære en tydelig og åpenbar selvstendighet eller uavhengighet i forhold til hvordan - og til hvilken tid arbeidsoppgavene organiseres og gjennomføres, forklarer Gros.

Ved tilsyn kan Arbeidstilsynet ved hjelp av skjønn avgjøre om den enkeltes stilling omfattes av unntaket.

Etterbetaling
- Hvis det er slik at ansatte mener de omfattes av loven, og ikke kommer innunder unntaket, kan de gå til domstolen og kreve å få etterbetalt overtid, sier Gros.

Hun understreker at arbeidstakeren ikke vil kunne straffes for å komme med et slikt krav.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.