– Av og til lurer jeg på om politikere vet hva vi jobber med. En ting er at vi burde vært EU-medlem for lenge siden, men så har du hverdagen. Bare se på forslaget til statsbudsjett og jeg nevner bare sykelønns-ordningen, sier gründer Inge Berg i oppdrettselskapet Nordlaks på Børøya utenfor Stokmarknes i Nordland.

Tross misnøyen med myndighetene, har ikke inntektene latt vente på seg. Hvert eneste år siden han startet opp i 1989 har han tjent penger – selv under de verste årene i næringen.

– Jeg er kjempeskeptisk til dette intervjuet og at du i det hele tatt er her. Folk kan jo tro at det går så altfor godt. De gode resultatene skyldes en blanding av flaks og dyktighet, og at vi har vært tro mot strategien vår. Men du skal ikke lenger enn til statsbudsjettet for å se truselbildet som kan stanse fortsatt filetproduksjon i Norge. Vi klorer oss fast, men vi kan ikke utelukke at også vi blir presset ut av landet, sier Berg.

Full kontroll
Inge Berg er blant de rikeste i Hadsel kommune i Vesterålen, med en nettoinntekt på vel 5,8 millioner kroner og en ligningsformue på 26 millioner kroner.

Det som begynte med én konsesjon, er blitt til 14 laksekonsesjoner, et stort lakseslakteri, et fabrikkanlegg for filetproduksjon, 265 ansatte og en konsernomsetning i 2004 på over 350 millioner kroner. 220 av de ansatte arbeider i gasellebedriften Nordlaks Produkter as, som tar seg av «alt som gjøres med laksen på land». Produksjon av laks ute i merdene er lagt til selskapet Nordlaks Oppdrett as.

– I år produserer vi 10.000 tonn laks. Neste år blir det 16.000 tonn. Ettersom slakteriet vårt også har eksterne leverandører blir det større volum der. Det er viktig for oss å være selvforsynt med laks. Vi er også medeier i et smoltselskap som gjør at vi stort sett er selvforsynt også der, sier administrerende direktør Roger Mosand (50) i Nordlaks Produkter as.

Inge Berg har valgt å være eier, strateg og uformell altmuligmann i konsernet, og har hentet inn eksterne ledere. Den tidligere Hydro Seafood-toppen Jostein Refsnes er styreformann.

– Vi skal være en regional aktør i et internasjonalt marked, med nærhet til det vi holder på med. Det er litt av hemmeligheten. Laksen skal ikke være lenger unna enn at brønnbåtene kan hente den inn til slakting innen et døgn. Det er logistikk og kontroll, sier Mosand.

Ifjor hadde Nordlaks Holding as en konsernomsetning på 273,5 millioner kroner og et overskudd før skatt på 29,4 millioner kroner. Inge Berg hentet ut åtte millioner kroner i utbytte.

Valutagevinst
Overskuddene er sterkt farget av gode gevinster fra terminkontrakter i utenlandsk valuta. Risikoen er lav fordi Nordlaks kan tre ut av kontraktene etter eget ønske.

– I en internasjonal virksomhet som vår er valuta nærmest en del av driften. En annen grunn til at det har gått bra, er at vi har kontroll fra merdene til ferdig produkt. Ser man på dem som har gjort det bra de siste årene i næringen så er det sånne som oss, sier Mosand.

For å komme inn på et internasjonalt høyprismarked har Nordlaks satses på krevende kunder som vil betale litt mer – alt fra sushimarkedet i Japan til amerikanske, franske og tyske matkjeder og importører.

– Er det aktuelt å flagge ut filetproduksjonen for Nordlaks?

– Jeg kan ikke utelukke det, men håper det aldri skjer. Skjer det, vil det være i nært samarbeid med våre kunder. Det er jo dem som egentlig bestemmer, sier Berg.

– Du startet med en konsesjon og en drøm, hvem har bidratt mest til at du og Nordlaks er blitt en stor aktør?

– Det må nok være banken som trodde på oss. Skryt litt av banken. Det er DnB Nor og Nordlandsbanken, det kan komme godt med når jeg skal ha lån neste gang, smiler Berg og legger til.

– Det var jo en erklært «sannhet » for noen år siden at det ikke var mulig å produsere laks nord for polarsirkelen. Enkelte tror faktisk det ennå. Det er en sannhet vi har gjort noe med.

Så sparker han litt tilbake:

– Du bør skrive at du har hørt fra sikre kilder at det i fremtiden ikke vil være mulig å produsere oppdrettslaks sør for polarsirkelen på grunn av klimaendringene. Tenk om det var sant, det hadde vært noe for oss det, gliser Inge Berg.

Presentasjon 15. oktober

Fylker:
Oppland 15. okt.
Akershus 16. okt.
Troms 18. okt.
Finnmark 19. okt.
Møre og Romsdal 20. okt.
Østfold 21. okt.
Nordland 22. okt.

Bransjer:
Reiseliv 20. okt.