Den amerikanske investoren Andy Chen (38) ønsker å bygge selskaper og arbeidsplasser i Norge, men risikerer å bli en ulovlig innvandrer i Norge når arbeidsvisumet hans går ut til neste år.

I motsetning til en rekke andre land har ikke Norge investorvisum.

Næringsminister Monica Mæland medgir at Norge har et behov for å tiltrekke seg flere utenlandske gründere og investorer og sier hun nå vil se på mulighetene for å innføre investorvisum i Norge.

Men regjeringen bør gå enda lenger, mener direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

Skatterabatt etter svensk og dansk modell

Mellom 2005 og 2007 så Globaliseringsprosjektet til NHO på hvordan Norge skulle konkurrere om utenlandske investeringer og den beste internasjonale arbeidskraften.

Direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen i IKT-Norge.
Direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen i IKT-Norge. (Foto: IKT-Norge)
NHO tok da til orde tilby utenlandske eksperter som velger å bosette seg i Norge, lavere skatt. Forslaget ble også brakt til Stortinget av Høyre, men avvist av Stoltenberg-regjeringen.

Nå bør man børste støvet av gamle tanker, mener Syversen.

– Det skal ikke være noe skatteparadis, men en ordning som gjør at vi kan konkurrere om den type mennesker som Andy Chen representerer.

Næringsministeren avvisende

Næringsminister Monica Mæland gir lite støtte til Veas forslag.

– Jeg ville ikke begynt i den enden med skattebetingelser for egne grupper. Vi vil gjøre mer lønnsomt for alle å drive egen bedrift. Da trenger man redusert formueskatt og selskapsskatt, samt en fjerning av arveavgiften.

– Samtidig tok Høyre selv til orde for slike incentiver da dere var i opposisjon?

– Jeg ser at det har vært fremmet forslag om det, men vi har ikke tatt stilling til det som regjering.

– Vi er opptatt av å gjøre det mere lønnsomt for alle. Det lager vi mange incentiver for. Vi har ikke prioritert egne skattergler for utenlandske ansatte, sier næringsminister Monica Mæland. Foto: Ida von Hanno Bast
– Vi er opptatt av å gjøre det mere lønnsomt for alle. Det lager vi mange incentiver for. Vi har ikke prioritert egne skattergler for utenlandske ansatte, sier næringsminister Monica Mæland. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
 

– Hva er argumentene som taler imot?

– Ved siden av mange andre forhold handler det om provenyeffekt (påvirkningen på statens inntekter journ. anm.). Men skatt er finansministeren ansvarsområde. De dypere problemene knyttet til dette er det greier at hun svarer for. Vi har redusert skattetrykket med 12-13 milliarder. Det treffer uavhengig av hvor man bor, og ikke avgrenset til enkeltgrupper.

– Hvordan skal vi da vinne kampen om de beste internasjonale hodene?

– Med de beste miljøene.  Det handler om mer enn skatteregler. Jeg møtte en norsk gründer i New York. Han reiste ikke dit for skatteregler, men for miljøet. Når vi skal tiltrekke oss kompetanse, handler det om miljøene vi kan tilby

– Omtrent alle land vi sammenligner oss med har oppstartshus, innovasjonssentre og bedriftsklynger. Hvordan skal vi skille oss ut?

– Det blir ikke en sammenligning av hus og hus; det er innholdet som er spennende. Da må vi ha noen av de beste miljøene.

– Har vi i dag et miljø som er mer tiltrekkende enn for eksempel svenskene og danskenes?

– De må gründerne vurdere. Det er de som kjenner sine områder. Det er ikke tvil om at vi er fremragende innenfor noen områder.

Motstand i Finansdepartementet

Syversen i IKT-Norge mener mye av motviljen mot ekspertskatt sitter i Finansdepartementet.

–  Finansdepartemantet ønsker ikke unntak i skattepolitikken, snarere hater de det. Å få til en ordning med skatteincentiver, krever politisk vilje til å trumfe det igjennom.

Det er tøft, «for du får en bøtte med faglige argumenter imot», innrømmer Syversen. Derfor ser han seg også godt fornøyd om regjeringen får på plass gründervisum.

– Vi skulle gjerne hatt begge deler, men hvis man må ta et valg, er det viktigere at vi får på plass et visum som gjør at investorer blir tatt godt imot.

Lager aksjeanalysens Spotify

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Måten aksjeinformasjon og aksjeanalyser deles på i dag er gammeldags, dyr og lite oversiktlig, mener gründerne bak Islero. De forsøker å lage aksjeanalysenes svar på Spotify – en nettplatform hvor investorer og småsparere kan abonnere på analyser og aksjetips.

Lager aksjeanalysens Spotify
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:23
Publisert:

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.