Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Spisset Riesling

Tekst
Da Bettina Bürklin-von Guradze overtok familieeiendommen tidlig på 90-tallet, ønsket hun å klassifisere vinene etter kvalitet, og ikke etter sukkerinnhold.

Da Bettina Bürklin-von Guradze overtok familieeiendommen tidlig på 90-tallet, ønsket hun å klassifisere vinene etter kvalitet, og ikke etter sukkerinnhold.

At Bettina Bürklin-von Guradze ikke ville rette seg etter den tyske vinloven, la grunnlaget for dagens tørre kvalitetsriesling fra Dr. Bürklin-Wolf.

Bettina Bürklin-von Guradze og ektemannen Christian ville bort fra at druenes sukkerinnhold alene bestemmer vinens kvalitet. Paret ville heller formidle vinmarkenes unike egenskaper.

Avgjørelsen var radikal for en familiedrevet vinprodusent med røtter tilbake til 1597, og som attpåtil er Tysklands største private vinmarkseier med 86 hektar rieslingranker i Pfalz.

Etter omfattende undersøkelser satte de opp en firetrinns vinmarksklassifisering tilsvarende Burgunds Côte d’Or.

Et dypdykk i historien viste at deres inndeling i estate-, village-, premier cru- og grand cru-vinmarker, var identisk med den bayerske vinmarksklassifiseringen fra 1828. Dette var i begynnelsen av tysk rieslings storhetstid og en periode da vinene herfra var blant verdens mest kostbare.

Kumøkk og månefaser
Klassifiseringen var imidlertid bare et første skritt. Det største kvalitetsløftet for Bürklin-Wolf kom med velkjente steiner-metoder, og siden 2005 har alle markene vært biodynamisk sertifisert.

Vinene har siden den gang hatt mer terroirpreg, og med 2012-vinene viser de en fruktdybde og en energi som overgår det vi tidligere har sett fra denne eiendommen.

Forskjellen skal ikke krediteres biodynamikk alene. Det har også skjedd ting i kjelleren.

Der man tidligere tillot seg en viss prosent druer med botrytis (edelråte) som ga en rikere vinstil, tilstreber vinmaker Nicola Libelli nå et renere uttrykk og bruker kun friske druer. Alle vinene gjæres naturlig tørre, og premier cru- (delvis) og grand cru-vinene vinifiseres i store, brukte eiketønner.

Italiensk fingerspitzgefühl
Libelli fikk overta vinkjelleransvaret da hans mangeårige sjef og læremester Fritz Knorr gikk bort i 2012.

Den unge og talentfulle italieneren født i 1985 vinifiserer druene fra eiendommens vinmarker i Wachenheim, Forst, Deidesheim og Ruppertsberg.

17 hektar av disse er klassifisert som premier cru og 11 som grand cru.

Som en naturlig følge av de siste årenes arbeid med å bedre kvaliteten, har antall årlige flasker blitt redusert fra 1,2 millioner da Bettina Bürklin-von Guradze tok over på begynnelsen av nittitallet, til rundt 400.000 i dag.

Hvite viner

10175 Gaisböhl G.C. Riesling Trocken 2011
Dr. Bürklin-Wolf
Pfalz, Tyskland
365 kroner, bestilling
90 poeng
Moestue Grape Selections
Lett krydret duft med modne sitroner, fersken, flint og friske urter. Delikat fedme med pen konsentrasjon av frisk sitrusfrukt og mineraler på smak med sammensatt, tørr utgang med flott lengde. Drikk nå til 2025. Passer til skalldyr og fet fisk.

44916 Wachenheimer Bölig Trocken Edition P.C 2010
Dr. Bürklin-Wolf
Pfalz, Tyskland
550 kroner | 1500 ml., bestilling
90 poeng
Moestue Grape Selections
Ren og delikat aroma av fersken og lime med innslag av blomster og mineraler. Pen fedme på smak med leskende, sursøt sitrusfrukt og balansert, mineralsk, tørr utgang med klassisk 2010-syrlighet. Drikk 2018–2025. Passer til fet fisk og sushi.

47056 Pechstein Edition G.C. Riesling 2009
Dr. Bürklin-Wolf
Pfalz, Tyskland
415 kroner, bestilling
89 poeng
Moestue Grape Selections
Dufter av petroleum og tørkede aprikoser med innslag av voks. Frisk syre med en lettere moden frukt og en tørr utgang. Flott lengde. Drikk nå til 2025. Passer til fet fisk.

46574 Wachenheimer Riesling Trocken 2012
Dr. Bürklin-Wolf
Pfalz, Tyskland
169,90 kroner, basiskategori 6
88 poeng
Moestue Grape Selections
Dufter av mineraler og sitrusfrukter med hint av flint. Frisk syre på smak med en tørr utgang. Flott balanse. Drikk nå til 2020. Passer til fet fisk og sushi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.