Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Soppsjiktet

Tekst
SANKEFRIST. Akkurat nå er skogbunnen et vidunderlig teppe i nyanser av gult, oransje og brunt. Ikke etterlat skogens smakstrofeer til meningsløs forråtnelse.

SANKEFRIST. Akkurat nå er skogbunnen et vidunderlig teppe i nyanser av gult, oransje og brunt. Ikke etterlat skogens smakstrofeer til meningsløs forråtnelse.

Du skal unne deg noe godt i glasset til skogens mest kresne vekster. Det er tross alt et helt år til neste gang du ser dem.

Steinsopp, kantareller, fåresopp og kremler – med små grep gir disse strålende matsoppene deg dybde til høstens ferske viltkjøtt. Retter som sopprisotto, fyldig skogsoppsuppe eller sprø toast med kremet kantarell er enkle å tilberede og døyver sansenes sug etter høst på egen hånd.

Hva drikker man så til de små, sjeldne hattene?

En utviklet champagne harmonerer utmerket med lette retter med fersk sopp, som for eksempel en salat med ristet skogsopp. Til milde pastaretter med sopp passer rødviner med et lavt tannininnhold og en frisk, syrlig frukt. Druer som gamay og barbera gjør seg godt.

Når den ferske og smaksrike skogsoppen får selskap av smør, fløte og nykvernet pepper, intensiveres aromaene, samtidig som soppens bitterhet dempes. Moden pinot noir, nebbiolo og sangiovese inneholder – som soppen – aromatiske referanser til høst og skogbunn, samtidig som god syre døyver melkefettet. Til toasten med nyplukkede kantareller kan du prøve med hvitvin. En fyldig chardonnay, gjerne med en god dose eik, gjør underverker. Til den rike soppsuppen våger du deg på en tørr og moden sherry – oloroso eller palo cortado. God sopptur!

 

HVITVIN

90 Marimar Estate La Masia Don Miguel Chardonnay 2009
Marimar Estate, California, USA
309,50 kroner | 55894 | bestilling | Beverage Partners

Aromatisk duft av aprikos, eik og anis med innslag av smør. Fyldig og konsentrert ferskenfrukt på smak med integrert eik, kombinert med en syrlig utgang med en lett bitterhet i finish. Drikk nå til 2017. Passer til toast med kremet sopp og lyst kjøtt.

 

RØDVIN

90 Chianti Riserva 2004
Az. Agr. Casale, Toscana, Italia
249 kroner | 12300 | bestilling | Naturlig Vin

Klassisk chianti med hele syv års lagring på store fat. Nøtter, fioler og modent treverk på duft. Elegant utviklet, lett og samtidig strukturert frukt på smak, med lange, finkornede tanniner i utgang. Drikk nå til kalv og sopprisotto.

 

89 Biau! 2008
Mathieu Coste, Loire, Frankrike
199,90 kroner | 16485 | bestilling | Vinum

Dufter av moden rips og kirsebær med innslag av blomster og nøtter på duft. Leskende og lett frukt på smak med nydelig, detaljert kirsebærpreg og en lang, syrlig utgang med konsentrert frukt i finish. Drikk nå til 2020. Passer til pasta med sopp.

 

HETVIN

91 Oloroso Pato de Gallina
Lustau, Jerez, Spania
232 kroner | 500 ml. | 8951 | bestilling | Moestue Grape Selections

Lys karamell og nøtter med delikat, lett tørket frukt på duft. Balansert og tørr smak med flott konsentrasjon, modent treverk og en delikat, saltpreget utgang som sitter svært lenge. Drikk nå til soppsuppe.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.