Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Typisk hermitage

Tekst
VARIERER EIKEBRUKEN. – I fantastiske år, som 2001, var vi oppe i 20 prosent ny eik, mens andre år er vi nede i ti prosent nye 228-litersfat, sier Hermitage-vinmaker Jean-Louis Chave.

VARIERER EIKEBRUKEN. – I fantastiske år, som 2001, var vi oppe i 20 prosent ny eik, mens andre år er vi nede i ti prosent nye 228-litersfat, sier Hermitage-vinmaker Jean-Louis Chave.

De er dyre, men rimeligere i Norge enn noe annet sted. Nå lanseres tre årganger Chave i hver farge.

I landsbyen Mauves på vestsiden av elven Rhône, ikke langt fra Tain-l’Hermitage, finner vi familien Chaves vingård – en av Frankrikes og Rhône-dalens mest tradisjonsrike og berømt for det mest erketypiske uttrykket for vinmarken Hermitage som finnes. Et lite, bulket messingskilt viser vei inn til gårdsplassen og vitner om at her blir kreftene lagt ned i vin og ikke fasade.

Jean-Louis Chave, 16.-generasjons vinmaker siden 1481, tar smilende imot denne kjølige dagen. Raskt og stolt viser han oss ned i kjelleren, der alle vinene ligger på fat i 18 måneder. Årsproduksjonen er bare 2000 kasser rød og skarve 1000 kasser hvit Hermitage, og vinene er laget på en blanding av viner fra syv parseller på Hermitage-berget. Alle blir vinifisert hver for seg og oppbevares på forskjellige fat før blandingen.

– Vi gjør det for å få frem den regionale karakteren i hver vin. Det er alltid spennende å smake hvordan de utvikler seg så forskjellig, forteller Chave.

– Det som ikke kommer gjennom kvalitetsnåløyet, må vi kvitte oss med. I 2000, som var et vanskelig år, solgte vi opp mot 30 prosent av Hermitage-vinen i bulk.

 

VERDENSKLASSE

Jean-Louis’ far, Gérard, har jobbet på gården siden 1955, men tok ikke over styringen før på 70-tallet. Gjennombruddet kom med 1978-årgangen.

– Hermitage var ikke lett å selge i 60- og 70-årene. Vi kom alltid i skyggen av Bordeaux, Burgund og Champagne, sier Jean-Louis Chave.

Etter endt utdannelse i California og noen års jobbing utenlands, var det hans tur til å ta over i 1992. Da var allerede de første rustfrie ståltankene blitt kjøpt inn og et nytt flaskelager sto ferdig.

– Selv om jeg går i fars fotspor og er opptatt av kontinuitet, prøver jeg å utvikle ting til det bedre hele tiden. Vi lager selvfølgelig andre viner i dag enn for 20 år siden og kommer nok aldri tilbake til de snarveiene som ble benyttet på 70- og 80-tallet.

Utviklingen har medført at Chaves berømte hvite Hermitage har fått et innslag av «bâttonage» (vinen røres på fatet for å få bunnfallet opp, noe som gir en mer «kremet» vin), noe Jean-Louis ser faren ved. Regelen er ikke absolutt, men noe han utfører i enkelte tilfeller.

– Hvit Hermitage er så rik at den fort blir for stor og tung om man ikke er forsiktig, sier han.

Den blir laget på 80–90 prosent marsanne og 10–20 prosent rousanne fra de fire parsellene Péléat, Rocoules, L’Hermite og Maison Blanche. Den mest utsøkte er Péléat, som har 100 år gamle marsannestokker kjøpt av Gérards far på 30-tallet.

– Vi gjør det samme med vår hvite Hermitage som med den røde: Vi selger det vi føler ikke er godt nok til å gå inn i sluttblandingen. På det meste er det snakk om 25 prosent.

Chaves hvite Hermitage er både beryktet og berømt på samme tid. Som ung fremstår den nærmest som vulgært rik og stor, men med alderen utvikler den en vidunderlig kompleksitet som kun kan sammenlignes med noen av verdens beste hvitviner.

Tain L`Hermitage Foto: Helge Hansen

Tain L`Hermitage Foto: Helge Hansen

RÅD TIL NABOENE

– Det er ikke druen som skaper vinen, det er jorden! proklamerer Jean-Louis Chave.

Han kan ikke få understreket nok hvor viktig han mener terroir er. I tillegg til berømte Hermitage eier Chave også fem hektar i appellasjonen St. Joseph, det meste i fjellsiden over Tournon – Tain-l’Hermitages tvillingby.

– Vinene fra St. Joseph er ofte undervurderte og gir mye for pengene. Med sin fremragende og elegante syrahfrukt er de virkelig viner å ta seriøst, sier Chave.

I St. Joseph har han anlagt en vinmark godt opp i høyden med en sjelden sørvendt eksponering og granittjord.

Forkjærligheten for St. Joseph førte til at han på begynnelsen av 90-tallet startet en egen negociant-virksomhet ved siden av vinhusdriften. Tanken var å hjelpe småbøndene i St. Joseph til å lage bedre vin ved å gi dem råd og følge hele prosessen fra vinmark til kjeller, for så å kjøpe de ferdige vinene og selge dem under navnet Chave Selection.

Relasjonene med de små vinbøndene er viktig for Jean-Louis Chave.

– Det er slik vi klarer å holde på kvaliteten, i tillegg til å betale den prisen de fortjener.

Senere har han utvidet med en Côtes-du-Rhône til det amerikanske markedet og en Crozes-Hermitage opprinnelig til det norske markedet. Sistnevnte finnes nå også på det amerikanske markedet – Chaves største.

 

HVITVINER

95 Hermitage Blanc 2009
Domaine Jean-Louis Chave, Nord-Rhône, Frankrike
1200 kroner | 17353 | bestilling | Moestue Grape Selections

Noe innadvendt på duft med innslag av tre og krydder. Rik og fyldig med innsmigrende konsentrasjon på smak med balansert syre og lang, kompleks utgang. Begynner å komme rundt. Drikk fra 2020 til 2030. Passer til moden ost, sopp og lys tamfugl.

 

94 Hermitage Blanc 2010
Domaine Jean-Louis Chave, Nord-Rhône, Frankrike     
1200 kroner | 17323 | bestilling | Moestue Grape Selections       

Noe lukket på duft med hint av nøtter, tre, voks og krydder. Nydelig konsentrasjon med en bløt og lett, moden frukt. Fyldig og lang med en begynnende kompleksitet. Balansert syre. Drikk fra 2024 til 2032. Passer til moden ost og lys tamfugl.

 

92 Hermitage Blanc 2011
Domaine Jean-Louis Chave, Nord-Rhône, Frankrike
1100 kroner | 17322 | bestilling | Moestue Grape Selections

Nøtter og gule epler med hint av tre og krydder. Rik og fyldig frukt med en balansert syre og lang, konsentrert utgang. Gir lite nå og trenger mer tid til å komme rundt. Drikk fra 2022 til 2030. Passer til moden ost, spekemat og hvit fisk.

 

RØDVINER

95 Hermitage Rouge 2010
Domaine Jean-Louis Chave, Nord-Rhône, Frankrike
1300 kroner | 17326 | bestilling | Moestue Grape Selections

-> Krydret, rå frukt med innslag av bjørnebær og vilt med hint av lær og furu. Saftig og rik frukt på smak med en nydelig konsentrasjon og balanse. Stramme tanniner med en lang utgang. Drikk fra 2020 til 2035. Passer til vilt og okse.

 

94 Hermitage Rouge 2009
Domaine Jean-Louis Chave, Nord-Rhône, Frankrike
1300 kroner | 17350 | bestilling | Moestue Grape Selections

Mørke, modne bjørnebær og plommer på duft med hint av krydder og lær. Uhyre konsentrert med en varm, lett sødmefull frukt. Stramme tanniner i finish. Ung. Drikk fra 2022 til 2032. Passer til vilt og okse.

 

93 Hermitage Rouge 2011
Domaine Jean-Louis Chave, Nord-Rhône, Frankrike
1200 kroner | 17325 | bestilling | Moestue Grape Selections     

Mørke plommer og bjørnebær på duft med hint av lær. Tett og konsentrert, saftig frukt med lange og tydelige tanniner. Kjølig og rå frukt. Trenger mer tid. Drikk fra 2020 til 2028. Passer til vilt og okse.

 

89 Chave Saint Joseph Offerus 2010
Jean-Louis Chave Selection, Nord-Rhône, Frankrike
255 kroner | 97457 | bestilling | Moestue Grape Selections

Dufter av viltkjøtt, furu og rå poeter. Mørk, saftig strukturert frukt på smak med lett tørre tanniner og en krydret utgang. Drikk nå til 2017. Passer til viltkjøtt.

 

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.