I april dro nordmenn kortet 122,1 millioner ganger, viser statistikk fra interesseorganisasjonen Finans Norge. Rundt 100 millioner av disse transaksjonene ble foretatt med BankAxept, et betalingssystem utviklet og drevet av norske banker.

Det har lave kostnader, er tilgjengelig for alle bankkunder og er antagelig en av de viktigste grunnene til at Norge ligger svært langt fremme i bruken av betalingskort.

BankAxept er en suksesshistorie, men den kan være i ferd med å ta slutt. Siden 2001 er markedsandelen falt fra 88 til 78 prosent. Årsaken er, som DN skrev igår, at bankene tjener mer på at kundene handler med kredittkort som Visa eller MasterCard. Mens kostnadene ved bruk av BankAxept ligger på mellom 10–20 øre per transaksjon, tar kredittkortselskapene inntil to prosent av omsetningen.

For bankkundene kan det også være mer lønnsomt å handle med kredittkort. Det er brukerstedet, ikke kortbrukeren, som i de fleste tilfeller plukker opp regningen.

Det er likevel naivt å tro at kundene ikke ser noe til kostnadene. De må dekkes inn gjennom høyere priser i butikkene. Selv om bankene tjener mer på kredittkort, advarer Norges Bank om at det resulterer i et tap for samfunnet som helhet.

Kommende regler fra Europakommisjonen kan ifølge sentralbanken forsterke problemet. I dag sørger betalingsterminalene automatisk for at kunden betaler med BankAxept fremfor Visa når hun drar kortet.

En slik styring vil imidlertid EU ha slutt på.

Fagdirektør Tor Johan Bjerkedal i Finans Norge erkjenner at BankAxept er det mest effektive systemet, men sier at det vil forsvinne dersom bankene ikke får dekket sine kostnader. Han håper det vil hjelpe å skille det ut i et eget aksjeselskap.

Det er trist dersom norske banker ikke greier å samle seg om å bevare et system alle er enig om fungerer bra. De bør dessuten tenke på hvor langt de har lyst til å slippe de globale kortgigantene inn på kroppen.

Det er ikke sikkert at det er norske banker som blir sittende igjen med gevinsten dersom milliardene norske kortbrukere legger igjen hver uke i butikker eller på utesteder og bensinstasjoner, skal sluses gjennom Visa og MasterCard i stedet for bankenes eget system.

Les også: -Bankene fremmer dyrere kredittkort (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.