Da Idar Vollvik solgte mobilselskapet Chess i 2005 fikk han nok penger mellom hendene til å leve en svært hyggelig og luksuriøs pensjonistilværelse.

Men kjedsomheten knyttet til et plutselig tilbaketrukket liv i Marbella førte til at han begynte med aksjetrading for å fylle dagene. Det gikk fra en milliard, til to milliarder, til 200 millioner i tap på rekordtid.

- Mange lurer nok på hvordan det går an å tulle bort ikke bare én men to milliarder, sier han på "Den store sparedagen" i regi av nettmegleren Nordnet på Chateau Neuf torsdag kveld.

Se video fra Den store sparedagen

- Det finnes to typer lykke. Den ene er et hus, et hjem og en familie. Men jeg mistet en annen type lykke da jeg solgte Chess, og det var utfordringene, noe å streve etter og et mål å nå. Sånn sett tror jeg at det begynte med at jeg kjedet meg da jeg flyttet til Marbella, så jeg begynte med aksjetrading. Jeg doblet én milliard på seks måneder. Så begynte jeg å tape, sier han.

Gearet og smalt
Tapene kom raskt. De to, tre og fire hundre millionene i tap skulle han vinne tilbake.

- Jeg gearet, og så smalt det. Det gikk brått og fort utfor bakken. Da var det for sent å sette av penger, jeg hadde plutselig to hundre millioner i minus, sier han.

- Da holdt det ikke med en ni til fire jobb, og jeg måtte starte for meg selv igjen.

Giganttrader
Han tradet for flere milliarder kroner dagen da ting sto på som verst.

I 2006 tradet han for 236 milliarder kroner tilsammen. Var man så heldig å være en av hans 11 børsmeglere var kurtasjeinntektene svimlende. Tilsammen betalte han ut flere hundre millioner kroner.

- Aksjetrading er lett å bli småhektet på. Jeg var ikke veldig hektet, men litt. Og så spilte konkurransepersonen i meg inn. Jeg hadde lyktes med det meste her i livet, og var overbevist om at jeg skulle lykkes med dette også. Det å bestemme hvor Statoil-kursen skulle stoppe, det var en sport i det. Også å straffe noen av personene i meglerhusene, sier han.

- Med den daytradingen jeg holdt på med, var det et under at jeg ikke tapte mer enn to milliarder.

Kommer til å handle igjen
Han sier at han garantert kommer til å handle aksjer en gang i fremtiden, men at han nok kommer til å være mer forsiktig med å lånefinansiere spekulasjonen.

- Den største tabben var jo å geare. En viss ge#229 i kjempestore selskap er kanskje tilrådelig, men i små illikvide selskap er det selvfølgelig i ettertid idioti. Når man gearer blir man ofte tvunget til å selge på bunn.

Det var ikke vanskelig for mobilgrunderen å få banker til å stille opp med lån.

- Med så store verdier jeg satt på, fikk jeg utrolige kreditter rundt omkring. Ikke bare i norske banker, men også i utenlandske meglerhus. Jeg hadde enkeltposisjoner hos noen meglerhus på over én milliard, men sikkerheten var tynn.

- Jeg spredde meg også altfor mye. Å ha noen få forskjellige sektorer kan være lurt, men har man for mye kan man lett miste oversikten. Jeg gjorde det.

Hodeløs
Han legger ikke skjul på at det å tape så mye penger har gitt han tunge stunder.

- Jeg er småirritert på at jeg var så hodeløs i forhold til den tiden det sto på. Samtidig var det veldig gøy da jeg tjente penger.

Han bygger i disse dager opp mobilselskapet Ludo, som han kaller en enorm suksess.

- Det å bygge et firma er mye morsommere enn å handle aksjer. Det kan være spennende, men det er faktisk enda mer givende å bygge organiasjon, merkevare og kultur.

- I sum er jeg greit happy. Jeg er utstyrt med positivisme og glimt i øyet. Men det er en alvorlig sak å tulle vekk to milliarder kroner. Samtidig er det bare penger. Man finner virkelig frem til seg selv i en slik situasjon og man får beina virkelig godt plantet på jorden. Man må ta tak for å komme seg opp, sier han.

Jeg tjente pengene selv
Og han har virkelig ikke mistet selvtilliten etter tradingfadesen:

- Jeg arvet ikke disse pengene, jeg tjente disse pengene selv. Jeg sier at det ikke er enkelt, men jeg har kunnskap om å bygge firma. Jeg har blitt enda mer fokusert på dette, og ambisjonene er enda større.

- Nå har jeg begynt å tjene penger. Jeg har prøvd å ha mye penger mellom hendene, jeg har bil og hus og det meste jeg trenger. Jeg kommer til å reinvestere pengene i Ludo. Vi skal jo tross alt etablere oss i 160 land, så det er nok av ting å putte pengene i.

Les også:

<b>- Dette er helt crazy</b>

<b>- Vollvik lover, lyver og lurer </b>

Vollvik selger råskinn-bil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se video fra Den store sparedagen