Oslo Børs skjøt ut fra startblokken, og holdt seg høyt oppe mandag. Hovedindeksen endte til slutt på årets beste sluttnotering. Børsen har ikke vært like høyt siden september 2008.

Oppgangen var bred også ellers i Europa, og i de amerikanske aksjemarkedene åpnet børsene nær fredagens sluttnoteringer.

Resultatrush
Den amerikanske resultatsesongen ruller videre. Rapportene som hadde kommet til og med fredag har vært sterke, 80 prosent av selskapene som er en del av S&P 500-indeksen, og som så langt har lagt frem tall, har levert bedre enn forventet, ifølge Bloomberg.com.

Denne uken braker resultatrapporteringen fro alvor løs i Oslo, med onsdag og torsdag som de travleste dagene.

Analysesjef Kim Evjenth i Argo Securities mener resultatene får stor betydning for børsens utvikling.

- Det kommer til å være helt avgjørende. Bare se hvordan markedet reagerte fredag etter at gjødselprodusenten Yara la frem sine tall, sier Evjenth, og viser overfor Dagens Næringsliv til at Yara-aksjen falt med 3,3 prosent etter fremleggelsen.

Les: Avgjørende uke på børsen

Hellas et lite skritt mot løsning
Fredag ba Hellas IMF og EU om kriselån. Selv om Hellas må møte tøffe krav for å få økonomien på fote igjen, bidro nyheten til å roe markedene. Hellas kortsiktige finansierings-problemer kan med det være løst.

Les: <b>Tøffe krav til Hellas</b>

Nedgraderer Yara
Yara falt 3,25 prosent fredag etter at selskapet hadde lagt frem kvartalstall.

Les: Yara drar til på driften

Flere meglerhus har nedgradert sine estimater for Yara International etter selskapets kvartalsrapport fredag. Lavere forventninger i forhold til både priser og volum brukes som argument for estimatkutt, skriver TDN Finans.

- Hvis det er store aksjonærer som skal vekte seg ned i aksjen, så kan kursfallet vare noen dager, men den har kommet mye ned, så jeg tror den skal opp igjen, sier aksjestrategen til TDN Finans.

Lyshoel utelukker ikke at Yara-aksjen kan falle til under 200 kroner på kort sikt.

- Den kan helt sikkert falle så langt hvis det er store selgere. Det er alltid farlig å kjøpe aksjer som faller så kraftig. Man skal være forsiktig med å ta i mot, sier han til TDN Finans.

"NPK-markedet er klart dempet, og utsiktene er usikre. Resultat fra tilknyttede selskaper var skuffende, og kom inn under både våre og konsensus estimater. Vi nedjusterer omsetningsestimatene våre for 2010, og har nedjustert våre EPS-anslag for 2010 og 2011 med henholdsvis 17 og 15 prosent", skriver analytiker Joe Dewhurst i UBS en oppdatering, ifølge TDN Finans.

Les: Kutter Yara-mål

Yara-aksjen falt kraftig mandag og endte ned 5,6 prosent til 211,00 kroner. Aksjen ble omsatt for 1,7 milliarder, mens Statoil, som vanligvis er den mest omsatte aksjen på Oslo Børs ble omsatt for 1,3 milliarder kroner.

Oljeprisen snur
Oljeprisen steg markert fredag, og fortsatte oppgangen mandag morgen. Ved lunsjtider snudde den imidlertid ned.

Et fat Nordsjøolje med levering i juni gikk for 87,87 dollar, ned 0,33 dollar fatet, like etter at Oslo Børs avsluttet handelen. Den amerikanske WTI-oljen med levering i samme måned kostet 86,61 dollar, en nedgang på 0,48 dollar fatet.

Statoil-aksjen endte opp 0,8 prosent til 147,00 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,49 prosent til 393,51 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for tilsammen 6,3 milliarder kroner.

Les også: Oljehungeren er tilbake

<b>Tøffe krav til Hellas</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.