Tidlig igår ble det kjent at gjødselselskapet Yara erkjenner straffskyld for flere tilfeller av grov korrupsjon og vedtar bot og inndragning på 295 millioner kroner.

Midt på dagen i går mottok tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, beskjed fra Økokrim som mener å kunne bevise at han har gjort seg skyldig i grov korrupsjon.

Ifølge Økokrim har Enger bestukket sønnene til oljeministeren i Libya og til sønnen til en tjenestemann i India i forbindelse med at Yara ønsket å etablere virksomhet i de to landene, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg vet hva jeg har gjort, og hva jeg ikke har gjort. Det er det viktigste for meg, sier Enger i et intervju med Dagens Næringsliv. Han avviser all straffskyld.

Krav
Sommeren 2008, noen uker før Enger skulle gå av som konsernsjef i Yara, mottok selskapet krav om en utbetaling til en agent. Ifølge Enger ble kravet avvist kontant.

I februar 2009, signerte den da ferske konsernsjefen Jørgen Ole Haslestad den endelige avtalen i Libya med det statlige oljeselskapet NOC og investeringsfondet LIA om etableringen av et joint venture.

– Jeg undertegnet aldri noen avtale med libyske myndigheter etter at jeg var gjort kjent med kravet om en utbetaling. Og det er ingen tvil om at den avtalen som binder selskapet juridisk, det er den avtalen som ble signert i februar 2009, sier Enger til Dagens Næringsliv.

– Hva er dine kommentarer til uttalelser fra Yara-ledelsen om at de ulovlige avtalene ble inngått under den forrige konsernledelsen, og at selskapet har ryddet opp i nyere tid?

– Det er fristende å kommentere disse tingene, men jeg velger å ikke gjøre dette, sier Enger til avisen.

Forbannet
De eksterne granskerne i advokatfirmaet Wiersholm, som ble hyret inn for å granske mistankene i Yara våren 2011, konkluderte med at selskapet ikke hadde tilfredsstillende etiske retningslinjer i Engers periode som konsernsjef. Nåværende konsernsjef Jørgen Ole Haslestad understreker under selskapets pressekonferanse i går at han, straks etter at han tiltrådte, gikk i gang med å få antikorrupsjon og compliance på agendaen i Yara.

Enger reagerer kraftig på hvordan etikken i selskapet blir fremstilt i hans periode:

– Jeg blir forbannet når jeg hører sånn nedsettende snakk om selskapet. Det blir påstått at det var dårlig kultur og dårlige holdninger i min periode. Jeg er flasket opp på Hydro-kulturen, og er det et sted man er god på regler og prosedyrer så er det der. Dette forsøkte vi å bygge videre på i Yara, sier Enger til Dagens Næringsliv.

Han sier at han fremdeles er stolt av gjødselselskapet han var med å skille ut fra Hydro og børsnotere i 2004:

– Dette er veldig tungt for meg. Jeg føler at jeg gjorde en god jobb, sammen med medarbeidere jeg stolte på. Jeg er stolt av selskapet og stolt av menneskene som jobber der.

Les hele det omfattende intervjuet med Thorleif Enger på Ipad og i Dagens Næringsliv papirutgave torsdag.

Les også: Thorleif Engers advokat: - Merkverdig at selskapet vedtar boten


Korrupsjonsekspert: - Boten burde vært i milliardklassen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.