- Boten burde vært et årsoverskudd. Den burde vært i milliardklassen, sier korrupsjonsekspert og professor ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk, til DN.no.

Onsdag ble det kjent at Yara International må betale en gigantbot på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon. Boten er den største gitt noe norsk foretak noensinne, og er nær femten ganger større enn den tidligere rekorden på 20 millioner kroner.

Rekordsummen hindrer likevel ikke BI-professor Gottschalk fra å beskrive boten som «altfor lav».














- Det er historisk høyt i Norge, men boten skal slå inn på virksomheten. Den skal ikke nødvendigvis være så stor at man går konkurs, men man skal kjenne det, sier han.

Yara hadde i 2012 et resultat før skatt på godt over 13 milliarder kroner.

company:yar

BAKGRUNN: <i><b>Yara vedtar korrupusjonsbot på 295 mill.</b></i>

Han peker på at amerikanske selskaper får kraftige bøter når overtrampet er et faktum.

Sterkere beviskrav i retten
Gottschalk mener foretaksstraffen ikke er en indikasjon på utfallet i en eventuell rettsak mot de tre tidligere Yara-toppene som er siktet i saken.

- Dette sier ikke noe om de tre vil bli dømt senere. Beviskravet er ikke så høyt ved foretaksstraff som i straffesaker, sier han.

LES OGSÅ: <i>Thorleif Engers advokat: - Merkverdig at selskapet vedtar boten</i>

Han mener Yara gjorde lurt å vedta boten, fordi dette gir sterkere beviskrav i retten.

- Men de kan fortsatt bli frikjent, selv om Yara har akseptert boten, understreker han.

Få konsekvenser
Gottschalk tror ikke saken vil få større konsekvenser fremover - forutsatt at ikke nye opplysninger om selskapet dukker opp.

- Man er opptatt av omdømme, og saken oppfattes å stamme langt tilbake i tid, sier Gottschalk, og fortsetter:

- Haslestad og kompani har klart å stille seg utvitende og uskyldige. Så lenge de klarer å vise at de har ryddet opp og skjerpet inn, vil det ikke påvirke omdømmet.

LES OGSÅ: - Jeg står rett for alt jeg har gjort

Om det skulle vise seg at flere enn de tre topplederne som til nå er siktet har hatt medvirkning i korrupsjonssaken, vil det stille sag annerledes.

- Da kan det ramme hardt, sier BI-professoren.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.