Toppledelsen i det statskontrollerte oppdrettsselskapet Cermaq fikk utbetalt nær like mye i bonus som i lønn ifjor. Toppsjef Jon Hindar kunne plusse tre millioner kroner ekstra på en årslønn på rundt 3,5 millioner kroner.

Ifølge selskapets årsapport som ble offentliggjort onsdag, deler syv personer i ledelsen rundt 29 millioner kroner for 2013, hvorav 14 millioner kroner i lønn, og 12 millioner kroner i bonus (se tabell).

Bonusutbetalingen til konsernledelsen året før var på 2,7 millioner kroner. Dermed øker bonuspotten med over ni millioner kroner.

Fikk kritikk

Samtlige bonuser for 2013 bryter med prinsippet om at den variable kompensasjonen ikke skal utgjøre mer enn 30 prosent av grunnlønnen.

Storaksjonær Næringsdepartmentet ble således også sterkt kritisert for de ekstraordinære bonusordningene for 2013, da disse ble kjent ifjor høst.

Les også: Alle partier kritiserer Cermaqs bonusavtale og Cermaq ville ikke informere eierne om bonus

Bakteppet var at styret i Cermq ifjor vedtok en særskilt bonus for konsernledelsen for å sikre at nøkkelkompetanse forble i selskapet ettersom oppdrett- og den daværende fôrprodusenten var gjenstand for et oppkjøpsforsøk av John Fredriksens Marine Harvest.

Les også: John Fredriksen tapte krigen, men vant 133,5 millioner

Enden på visen var at staten økte sin andel til nær 60 prosent, anført av daværende næringsminister Trond Giske. Samtidig solgte Marine Harvest seg ut, mens Cermaq kvittet seg med fôrvirksomheten Ewos, som ble solgt til oppkjøpsfondene Bain Capital og Altor 31. oktober ifjor.

Ville sikre seg

Les også: Cermaq selger Ewos for 6,5 milliarder

"Ordningen var todelt. En del omhandlet tre månedslønner som ble opptjent hvis den enkelte person stod i uoppsagt stilling seks måneder etter tildelingsdato og en del som omhandlet 6 månedslønner som ble opptjent hvis den enkelte person stod i uoppsagt stilling på tidspunktet transaksjonen ble gjennomført. Transaksjonen ble gjennomført 31. oktober 2013 og begge deler av ordningen ble opptjent i 2013", heter det i Cermaqs årsrapport.

Beklaget

At bonusene er omdiskuert fremkommer også.

"Den særskilte bonusordningen utløste omtale i media og synspunkter fra Cermaqs største eier. Ordningen var vurdert av styret, og det var styrets vurdering at en slik ekstraordinær ordning var nødvendig for at styret skulle ha trygghet for rett selskapsledelse gjennom prosesseneselskapet sto overfor. Styret har i ettertid beklaget til største eier at denne eieren ikke  ble informert om ordningen før ordningen ble offentlig kjent gjennom en børsmelding i  juli", heter det

For 2013 har Cermaq-styret fastsatt at bonus for konsernledelsen skal være knyttet til avkastning på sysselsatt kapital i konsernet (ROCE) på mellom 7 og 13 prosent og individuelle kriterier, ifølge årsrapporten.

Hvert element teller med en halvpart av maksimal bonus og er uavhengige av hverandre, mens totale bonusutbetalinger er begrenset til 30 prosent av grunnlønn. 

(1) Sjaastad trådte ut av konsernledelsen 2. desember 2013. Geir Sjaastad konstitueres som finansdirektør 12. april 2014 frem til ny finansdirektør tiltrer
(2)Fratrådte stillingen som konserndirektør i Ewos 15. februar 2013
(3) Einar Wathne tiltrådte stillingen som konserndirektør for Ewos 15. februar 2013. Wathne var en del av konsernledelsen frem til Ewos ble solgt 31. oktober 2013

Les også:
Cermaq-styreleder trekker seg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.