Cermaq har inngått endelig avtale om salg av Ewos. Det fremgår av en børsmelding torsdag.

Det er Altor og Bain Capital som kjøper fôrvirksomheten. Prisen på 6,5 milliarder kroner er 300 millioner mer enn Cermaq-ledelsen indikerte i juni. Da opplyste de at Altor og Bain Capital hadde lagt inn et bud som på 6,2 milliarder kroner.

- Vi er veldig glade for å nå ha klart å sluttføre dette til en verdi som er høyere enn den vi indikerte for noen uker siden, sier finansdirektør Tore Valderhaug i Cermaq til DN.no.

Frigjør midler
Oppgjør er kontant ved gjennomføring, som er ventet ved månedsslutt i oktober. Cermaq venter å utbetale 4,5 til 5,0 milliarder kroner eller 48 til 54 kroner per aksje til sine aksjonærer.

«Midlene vil bli benyttet til å redusere selskapets samlede lån, for å sikre en fortsatt solid egenkapital og overholdelse av alle finansieringsforpliktelser for den gjenværende virksomheten, samt å realisere en ekstraordinær utdeling til selskapets aksjonærer», heter det i børsmeldingen torsdag.

Kamp om fôrvirksomheten
Cermaq-styret har den siste tiden jobbet intenst for å få på plass løsninger for salg av fôrvirksomheten. Selskapet har selv meldt at det har mottatt to forskjellige bud på Ewos.

Det andre kom fra Permira - et britisk oppkjøpsfond. Etter det DN erfarer var dette budet høyere enn det budet som allerede forelå fra oppkjøpsfondene Altor og Bain Capital.

- Dette kan jeg ikke bekrefte, men jeg har heller ikke lyst til å prate om alternative bud. Vi har valgt det budet vi mener totalt sett var det beste. Det er en helhetlig vurdering av budet, både når det gjelder kommersielle forhold, risiko og totaliteten i transaksjonen, sier Valderhaug.

«Altor og Bain Capital har fulgt akvakultursektoren gjennom flere år, og ser betydelig potensial i å arbeide med ledergruppen i EWOS for videre utvikling av virksomhetens verdensledende fiskefôrvirksomhet», heter det i torsdagens melding.

Cermaqs ekstraordinære generalforsamling godkjente i forrige uke styrets forslag om å gi fullmakt til å selge hele eller deler av Ewos. Etter salget vil Cermaq konsentrere seg om oppdrett.

- Vi er fonøyde med dagen og nå tar vi ferie, sier Valderhaug med et smil.

Vårens laksekamp
Kampen om Cermaq startet da det John Fredriksen-kontrollerte oppdrettsselskapet Marine Harvest i slutten av apirl i år ville kjøpe hele selskapet. Budet på 105 kroner aksjen ble senere oppjustert til 107 kroner.

Budet betinget at Cermaq droppet det planlagte oppkjøpet av det peruanske fiskemelselskapet Copeinca, noe Marine Harvest også fikk gjennomslag for på Cermaqs generalforsamling i midten av mai.

Næringsminister Trond Giske, som gjennom Staten kontrollerer 43,5 prosent av Cermaq, var imidlertid tidlig på banen med å si at budet var for lavt. Senere har næringsminister Giske kjøpt seg ytterligere opp i selskapet og staten kontrollerer nå 59,17 prosent av aksjene i Cermaq.

13. juni anbefalte styret i Cermaq å si nei til tilbudet fra John Fredriksens lakseselskap. Marine Harvest klarte heller aldri å oppnå aksept fra 33,4 prosent av aksjonærene i selskapet, som var en betingelse for budet. 21. juni ga derfor Marine Harvest opp hele oppkjøpsforsøket.

Cermaq-aksjen ender opp 0,47 på Oslo Børs torsdag.

Mest lest på DN.no idag:
Smart Club går i graven med rekordtap
- Risikerer å bli lat og miste sulten
Rec blir delt i to (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.