De ansatte i Nordeas norske virksomhet våknet til nyheten om nye kutt i banken da de kom på jobb like før helgen.

Men, til forskjell fra tidligere er det ikke snakk om nedskjæringer, men kostnadsbesparende tiltak ført i pennen av konsernsjef Christian Clausen.

- Nødvendig

Nå varsles det meldeplikt før reising til interne møter, meldeplikt om man har et avisabonnement, ingen catering ved interne møter, redusert intern postgang og oppfordring om å bruke egen mobiltelefon om man ikke ønsker de enkleste telefonmodellene (se faktaboks).

Etter det DN erfarer har kommentarfeltet på bankens intranett gått varmt etter meldingen ble lagt ut fredag klokken 08.00.

- Alle kostnader som ikke påvirker kunden direkte, skal gjennomgås. Dette er ikke et engangstiltak - det er noe vi hele tiden skal være bevisst på. Det er ikke alltid enkelt å redusere kostnader, men det er nødvendig for å sikre posisjonen vår som konkurransedyktig overfor våre kunder. Selv om ikke alle tiltakene fører til store besparelser, er det slik at alle monner drar. Det viktigste er vi blir mer bevisst på kostnader i hverdagen, sier Clausen i en melding på bankens intranett.

Skal redusere betydelig

Banken presiserer at kostnadene skal reduseres til et minimumsnivå på en rekke områder.

Flere tiltak er også iverksatt for å nå bankens målsetning i "det utvidede kostnadseffektiviseringsprogrammet".

"Nordea skal redusere utgifter til reise, konsulentbruk, og interne tjenester betydelig i tiden fremover", heter det.

34 mrd. på driften

Med slagord som "Making it possible" har storbanken Nordea en ambisjon om å være den foretrukne bankpartneren i Norden.

Det bidro også til at banken la igjen et nettoresultat etter at alle regninger og skatt var betalt på nærmere 26 milliarder kroner (Eur 3,1 mrd), på linje med året før.

På driften tjente Nordea mer enn 34 milliarder kroner, en forbedring på rundt 640 millioner kroner fra 2012.

Store kutt

Samtidig ble driftskostnadene redusert med rundt 200 millioner kroner, til nær 42 milliarder kroner. Antall årsverk var ned med nærmere 700 over perioden, til omkring 29.500.

I Norge var bortfallet 63 årsverk til 3280 personer, mens tilsvarende tall for Danmark var ned 300 til 8250, mens Sverige og Finland var ned henholdsvis 221 (6881) og 196 (7116). Banken har også nedbemannet i Russland mens i Polen og USA har flere tilkommet.

Banken meldte i 2011 å ville redusere antall årsverk med 2000 personer frem mot 2012. Den danske virksomheten har vært hardest utsatt ettersom den danske banknæringen ble hardere rammet da boligboblen sprakk i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Dobler spareprogrammet

Nordea-sjefen skriver i sitt årlige aksjonærbrev at markedet fortsetter å være utfordrende, med forventet lav vekst i Norden og i Baltikum. Samtidig holder rentene seg lavere enn ventet, som samlet ventes gi lavere aktivitet og et tøffere klima enn banken tidligere så for seg.

"For å tilpasse oss dette klimaet og oppettholde vår sterke posisjon, vil vi akselerere vår effektiviseringsprogram  som vi lansert i fjor fra 450 millioner euro, mot 900 millioner euro", skriver Clausen i bankens årsrapport for 2013.

Nordea oppnådde en avkastning på egenkapitalen (ROE) på 11 prosent i 2013, ned fra 11,6 prosent året før.

Les også:
Nervøst på børsen før resultatrush
- Visma er en stor bedrift

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.