Utenlandske selskaper har vært ekstra aktive i det norske lånemarkedet så langt i år.  

- Nå ser vi et mye større innslag av utenlandske selskaper med lavere kredittrating enn for bare et par år siden, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First.  

Ikke uventet er det særlig selskaper innen energi og shipping som kommer til Norge for å reise kapital. Selskaper på jakt etter frisk kapital, har hentet ut til sammen 182 milliarder kroner gjennom utstedelse av nye og utvidelse av eksisterende lån.

Gode tider

Mandag meldte LNG-rederiet GasLog at selskapet har notert sitt første obligasjonslån på én milliard kroner. Tirsdag meldte Seadrill at selskapet utsteder et femåring konvertibelt obligasjonslån på én milliard dollar.

Kredittanalysesjef Lars Kirkeby i Nordea Markets mener obligasjonslånene inngår i en trend som har vart flere år.

– Det er veldig gode tider nå, og det er ingenting som tilsier korreksjon for øyeblikket. Norske meglerhus har dessuten god kompetanse på shipping og offshore.    

Foretrekker Oslo

Oslo er sammen med London og New York blitt trukket frem som de fremste markedene for såkalte high-yield foretaksobligasjoner. Oslo er også et yndet sted for selskaper uten kredittrating fra de store ratingbyråene.

– I det amerikanske og europeiske obligasjonsmarkedet er det et krav om at selskapene har offisiell rating fra Standard & Poor's. Det gjelder ikke for Norge, sier Kirkeby.   

Årets nye utenlandske låntagere er oljeselskapene Genel Energy, ShaMaran Petroleum, Iona Energy, Salamander Energy, Igas Energy.

Blant andre nykommere er riggselskapene Axis Offshore, BassDrill Alpha og North Atlantic Drilling samt rederiselskapet Bluewater Holding, skriver Oslo Børs i en pressemelding.  

Risikovillige

Bare i juni telte Oslo Børs og Nordic ABM 49 nye lån. Hittil i år hadde selskaper utstedt 307 nye lån, hvorav 186 på Nordic ABM og 121 lån på Oslo Børs. Det gir en økning på 21 prosent sammenliknet med måneden i fjor.

– Dette er ikke et vårfenomen, men en del av en syklus. Vi er kommet til den modne delen av syklusen, der usikkerheten er ryddet bort og aksepten for å ta risiko er til stede.

– Hvor lenge vil festen vare?

– Det er egentlig overrakende hvor lenge denne festen har pågått. Hvis markedet hadde fått leve helt for seg selv, anslår jeg opptil to år. Men det vil ikke være urimelig om det kommer noen festbremser snart.

Les også:

Massivt data-angrep mot flere av Norges største bedrifter

Slik angripes de norske bedriftene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.