I dag har en rekke norske bedrifter blitt utsatt for massive DDoS-angrep, eller tjenestenektangrep, som det heter på norsk.

Les saken her: Massivt data-angrep mot flere av Norges største bedrifter

DDoS står for «Distributed Denial of Service», og er en metode brukt av datakriminelle for å overbelaste nettsiders kapasitet så den blir utilgjengelig for brukerne.

- DDoS-angrep kan brukes både til utpressing eller som et røykteppe for å dekke over et reelt tyveri av verdier eller informasjon, sier fagdirektør Roar Thon i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Et robotnett, eller «botnet», er et stort nettverk av infiserte datamaskiner satt til å gjennomføre en spesiell oppgave, som å sende ut spam-mail eller gjennomføre DDoS-angrep.

 - Det går business i dette med å leie ut botnets - eller datakraft - for gjennomføre slike angrep, forklarer Thon.

NSM er norske myndigheters ekspertorgan for informasjons- og objektsikkerhet.

Ikke hacking

Slike angrep må ikke forveksles med hackerangrep, understreker Thon. Der DDoS-angrepene overbelaster en server eller nettside, bryter hackerangrep seg gjennom sikkerhetssystemer for å hente ut informasjon.

- Det kreves hverken datakompetanse eller hackererfaring for å gjennomføre et DDoS-angrep. Det er mulig å gjennomføre kun med et kredittkort og viljen til å ødelegge, sier han.

Motivasjonen varierer

NSM undersøker dagens angrep mot flere av de største norske bedriftene, men har ingen formening om hvem som står bak eller hvorfor.

- Vi har ingen formodning på dette tidspunktet på hva dette konkrete angrepet har dreid seg om, opplyser Thon.

- På generelt grunnlag kan jeg si at motivasjonene bak disse angrepet kan variere veldig. Det kan være for å markere seg eller rette oppmerksomhet mot en politisk sak. Det kan være regelrett være sabotasje eller hærverk for moro skyld, eller det kan være økonomisk motivert.

Les mer på DN.no:

Det norske sikrer milliardlån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.