Lørdag fortalte DN om Jamal, en mann av tunisisk opprinnelse - tidligere bosatt i Oslo, som IS påstår var selvmordsbomberen som drepte åtte irakere og skadet fem andre i et angrep 2. juni i Bagdad. Terrorgruppen IS var tidligere kjent enten som ISIL eller ISIS.

Han skal sporadisk ha vært innom Rabita-moskeen i tiden før han dro tilbake til Tunisia, rundt slutten av 2012.

– En jovial og morsom type

Moez Ben Lamine Abidi er en del av miljøet i Rabita-moskeen og sier han husker Jamal. Han forteller at Jamal var blant de unge mennene som besøkte Rabita for noen år siden.

– Jeg tror ikke det var noen av oss som kjente ham utenfor Rabita, sier Abidi. Han forteller at Jamal kom inn i Rabita-miljøet gjennom et ekteskap, som senere ble oppløst.

– De gangene jeg traff ham var han en jovial og morsom type. Han likte å spøke, sier Abidi. Han mener det først var etter skilsmissen han begynte å endre seg.

– Jeg vet ikke hva historien hans var før han kom hit for tre - fire år siden. Men da han først kom hit var han langt fra ekstrem, sier Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen. Han minnes en ydmyk og interessert mann, som i blant kom innom.

Ble konfrontert

– Han gikk fra å være høflig og interessert til å bli mer innesluttet og uinteressert i hva som skjedde her, sier Ghozlan.

Han er ikke sikker på når starten på de ekstreme impulsene kan ha startet, men han forteller at han la merke til en økende jihadisme hos Jamal over årene. På Facebook begynte han å linke til stadig mer ekstreme sider.

– Det hendte jeg konfronterte og irettesatte ham på grunn av innholdet han la ut. Innhold som er over grensen for hva som er greit, sier Ghozlan. Da skal Jamal ha fjernet det aktuelle innholdet.

Utover dette beskriver Ghozlan Jamal som en rolig og lærevillig ung mann.

Flyttet hjem til Tunisia

Jamal skal ha flyttet fra Norge rundt slutten av 2012. Da skal han etter det DN erfarer ha flyttet hjem til Tunisia for å drive jordbruk. I første del av 2013 skal han ha kommet tilbake til Norge en tur, på dette tidspunktet blir han ikke beskrevet som ekstrem. Etter dette skal han ha dratt til søsteren sin i Kuwait.

– Jeg tror han ble ekstrem i tiden i Kuwait eller Tunisia, sier Abidi.

– Vi trodde han dro til Tunisia for å gifte seg på nytt. Så når jeg så han på bildet fra ISIL, ble jeg veldig overasket og sjokkert, sier Abidi.

Den samme reaksjonen fikk andre kilder DN har snakket da de fikk da de så Jamal på bildet. Han blir beskrevet av alle som en omgjengelig, om noe introvert, person.

– Alle er overasket over situasjonen, sier en kilde til DN, som ønsker å være anonym.

Kilden kjenner til aktuelle kriminelle miljøer, men sier at han ikke har noe kjennskap til at Jamal skal ha vært involvert der:

– Jeg tror ikke han var særlig religiøs, og han var heller ikke kriminell. Jeg tror han kom inn i ett miljø i Tunisia som han ikke kom seg ut av, sier den anonyme kilden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.