Aksjen til den portugisiske banken, Banco Espirito Santo, dundret nedover på børsen etter tallslippet og falt torsdag over 40 prosent.

Banken, som er Portugals største målt i eiendeler, tapte 30 milliarder kroner i første halvår med dagens eurokurs. Tapet forklares med «ekstraordinære hendelser» som har ført til nedskrivninger og beredskapskostnader på nesten 36 milliarder kroner, skriver Financial Times.

Må på pengejakt

Tapet utsletter bankens kapitalbuffer på rundt 17,6 milliarder kroner, som betyr at banken må hente inn friske penger for å tilfredsstille myndighetenes krav til bankdrift.

Ifølge Den portugisiske sentralbanken skal private investorer være klare til å fylle opp kapitalreservene til banken.

Om investorene trekker seg, vil banken som en siste utvei trolig kunne forsyne seg av hjelpepakken som tidligere har blitt tildelt portugisiske banker fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU-landene, selv om hjelpepakken i utgangspunktet ble avsluttet i mai.

Etterforskes for hvitvasking

Den ferske banksjefen Vitor Bento, som tok over den 14. juli på bergingsoppdrag fra sentralbanken, sier de nå vil arbeide for å stabilisere bankens finansielle posisjon for fremtiden.

Han tok over etter at tidligere sjef Ricardo Salgado tidligere denne måneden ble anholdt og mistenkt for hvitvasking.

Salgado tilhører den portugisiske Espirito Santo-familien som har styrt banken i dens snart 100 år lange historie.

Den nye banksjefen skal også ha funnet tegn på tvilsom bankvirksomhet under den tidligere ledelsen, som kan ha forstørret tapene i første halvår.

LES OGSÅ:

Kan ikke betale gjelden

Oppgang på Europas børser tross krise i BES (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.