- Alle bankfolk må nå ta seg en tenkepause, kredittkomitéer må legge nye planer - for dette kan bli et nytt 1986, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

I 1986 falt oljeprisene dramatisk. Med fall i oljeprisen, inflasjonspress og renteøkning, ble høykonjunkturen i første del av 1980-tallet etterfulgt av lavkonjunktur i årene 1987-1990.

Norges Banks utlånsundersøkelse for tredje kvartal 2014, som ble lagt frem torsdag, viser at bankene rapporterer om lavere utlånsmarginer på lån til foretak i tredje kvartal, og venter også at utlånsmarginene vil falle videre i fjerde kvartal. Det ventes ingen endringer i de øvrige lånebetingelsene overfor foretakene.

- Norges Banks utlånsundersøkelse viser hvor uforberedt vi alle har vært på de dårlige tidene som nå vil skylle inn over Norge, sier Andreassen.

Kampen om de gode kundene har ledet bankene til å senke utlånsmarginene i hele år.

- Prissjokk

- Priskonkurransen kom etter at bankene hadde bygd på sine kapitalbaser i påvente av gode tider. Ojeprisen var jo 110 dollar fatet. Men i løpet av en måned endret alt seg. Norge har fått et prissjokk på olje, sier Andreassen.

Oljeprisene har falt med en tredjedel på kort tid, og Andreassen mener lite tyder at den vil stige nevneverdig i kommende år.

- Alle investeringer som det er mulig å skyve på, vil bli utsatt. Hvorfor igangsette noe i dag, med lave fallende oljepriser og store kostnadsbesparelser for feltutbygginger underveis? sier Andreassen.

- Det brenner et blått lys for gigantutbyggingen Aasta Hansen og Johan Castberg. Stavanger har gått fra å være Klondyke til å bli Kinshasa, nærmest over natten.

Les også: Laveste oljepris på fire år

- Trolig en finanskrise

- Hvis oljeprisen faller like mye i vinter som den har gjort i siste måned er svært mange norske virksomheter og deres ansatte konkurstruet. I pene selskap skal man selvfølgelig snakke om slikt, men allerede i dag har vi trolig en finanskrise knyttet til høyrentepapirer som har finansiert oljerigger, vågale shippingsatsinger og så videre. Dette er midler som ofte stammer fra ukritiske småinvestorer, sier Andreassen.

Bankene rapporterer om uendret låneetterspørsel fra foretakene i tredje kvartal. Bankene hadde på forhånd ventet noe lavere etterspørsel. Utnyttelsen av kredittlinjer og etterspørselen etter fastrentelån var uendret i tredje kvartal. I fjerde kvartal venter bankene om lag uendret låneetterspørsel fra foretakene.

Les også:

Mindre sug etter boliglån

Flate boligpriser

- Ingen ting er så dødelig for en bank

- Man merker lite til endringer i kredittpraksis i denne undersøkelsen, men trolig er vi ved et vannskille. Næringslivslån må belage seg på høyere marginer gjennom neste år. Ingen ting er så dødelig for en bank som en samling ukurante overtatte næringseiendommer, sier Andreassen.

Samlet kredittpraksis overfor foretakene var lite endret i tredje kvartal. Det var som ventet på forhånd, og bankene venter heller ingen endringer i  kredittpraksisen i fjerde kvartal, men rapporterer likevel om litt lettere kredittpraksis overfor næringseiendom.

- Hvis oljeprisene faller videre, er vi på vei inn i nedgangstider i store deler av norsk næringsliv. Og da skal ikke bankene låne ut penger til disse bedriftene. Det er helsefarlig, sier Andreassen.

Andre populære saker på DN.no:

Helge Lunds lønn skaper opprør i Storbritannia  

Fullt opprør mot 500-lappen

Ap med beste måling på 15 år