Ordet «sjokkert» var en gjenganger da handelsorganisasjonen Virke onsdag holdt det de kalte «dialogmøte» om regjeringens planer om å heve grensen for avgiftsfri handel med utlandet fra 200 til  500 kroner.

- Handler under 500 er ikke lite. Det er det som er ryggraden og fundamentet hos oss. Vi kan ikke konkurrere med bedrifter som slipper moms på 25 prosent, sier Espen Braaten, administrerende direktør i G-sport.

Selv om det på forhånd var klart at Fremskrittspartiet ville ha en heving, og at Høyre tidligere har hatt dette i sitt program, gikk selskap etter selskap på talerstolen og fortalte at de har vært overbevist om at dette ville bli stoppet når konsekvensene kom på bordet.

Les også Høyres svar: - Forbrukerne mener dette er en bra sak

Halvparten av skoene våre

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt frem uttalte statsminister Erna Solberg at 500 kroner var et lite beløp. Dette er et utsagn svært mange reagerer på.

- Det er omtrent 10,5 millioner par sko som selges i vår bransje hvert år for under 500 kroner uten moms, sier Torgeir Gulbrandsen, administrerende direktør i Euro Sko Norge, en bedrift med 300 butikker her til lands.

Han tror ikke alt dette vil forsvinne, men frykter flere butikknedleggelser i en allerede presset bransje.

Virke anslår at varer til under 500 kroner utgjør halvparten av norske faghandlers årlige omsetning på 200 milliarder kroner. Dette mener virkedirektør Harald Andersen kan bidra til kraftig økning i utenlandshandelen.

 - Vi snakker om omsetning på 100 milliarder kroner som settes i spill fordi regjeringen gir utenlandske konkurrenter en kraftig subsidie i kampen om denne handelen. Vi ber bare om like konkurransevilkår, sier han.  

Sponset konkurrent

Euro Sko konkurrerer blant annet med den tyske vekstraketten Zalando, et netthandelsselskap som får en ganske annen behandling i hjemlandet, mener Ole Vinje, administrerende direktør i Komplett.

- De har 35 millioner euro i subsidier, blant annet for å bygge et nytt logistikksenter, sier Vinje.

En tysk politiker forsvarer støtten med at Zalando har skapt 2000 nye arbeidsplasser i en region med høy arbeidsledighet.  

Har tenkt lenge

Virke mener regjeringen i vår lovet dem en konsekvensutredning, som de ikke har fått.

 - Dette har man tenkt gjennom. Vi gjorde ikke noe med det i fjor, fordi vi ville jobbe med det, sier finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter.

- Hva blir konsekvensene?

- Det er helt umulig i detalj å vite hva slags konsekvenser det vil få med så mange ulike bransjer.

- Har dere laget en konsekvensutredning?

- Det spørs hva du mener. Vi og finansdepartementet har brukt mye tid og jobbet med dette, sier han.

 

Gjermund Hageseter i FrP mener hans parti mener det samme etter valget som før, i motsetning til Arbeiderpartiet som snudde i samme sak da de fikk regjeringsmakt i 2005. I forgrunnen er hans Høyre-kollega Svein Flåtten.
Gjermund Hageseter i FrP mener hans parti mener det samme etter valget som før, i motsetning til Arbeiderpartiet som snudde i samme sak da de fikk regjeringsmakt i 2005. I forgrunnen er hans Høyre-kollega Svein Flåtten.
 

Frykter jobbtap

Hagesæter forteller at han på et møte med Fremskrittspartiets ungdomsparti (Fpu) nylig ble kritisert for at de ikke gikk langt nok – han burde hevet grensen til 1000 kroner. Til dette fikk han et noe humoristisk svar på tiltale, fra en bransje som hevder forslaget vil koste tusenvis av arbeidsplasser.

 - Hadde du spurt Fpu om hvor de jobber ville mange sagt «varehandel». Du kan jo si til dem at «du får ikke noe jobb, men du kan sitte hjemme og bestille på nett for pengene du fikk fra NAV», sier Andreas Niss, administrerende direktør i Elektroimportøren.

Handelsnæringen er den bransjen i Norge som sysselsetter nest flest, etter helse og omsorg, påpeker administrerende direktør i Virke, Vibeke Madsen.

- 29 prosent av alle sysselsatte mellom 15 og 24 år jobber innen handel. For veldig mange er dette veien inn i arbeidslivet, sier hun.

Hjertesukk fra Høyre-mann

Også Arbeiderpartiet og LO gikk på talerstolen for å støtte Virkes kamp for norske bedrifter og arbeidsplasser. Det fikk en gammel Høyre-velger til å lufte et hjertesukk fra talerstolen, over at han nå satt og applauderte LO og Arbeiderpartiet.  

- Jeg har alltid stemt Høyre, men når FrP og Høyre til de grader er næringsfiendtlige – beklager, men jeg er sjokkert, sier Peik Christensen, som jobber med flere agenturer i Norge.

Få norske handelsbedrifter har marginer over 5 prosent, og da er det ikke bare å bli mer effektive, når konkurrentene får en fordel på 25 prosent, mener Vibeke Madsen, administrerende direktør i Virke.
Få norske handelsbedrifter har marginer over 5 prosent, og da er det ikke bare å bli mer effektive, når konkurrentene får en fordel på 25 prosent, mener Vibeke Madsen, administrerende direktør i Virke.

Flukt til Sverige

En del av jobbene kan forsvinne som følge av at norske bedrifter flytter ut.

- Vi jobber nå fullt for å kunne flytte netthandelslageret til Sverige, sier Roar Arnstad, konsernsjef i Cosmetic group, som driver Vita-butikkene.

Stormberg-sjef Steinar Olsen vil også flytte netthandelen ut, og mener Virkes anslag på 10.000 tapte arbeidsplasser er forsiktig.

Kompletts ledelse har allerede en butikk med lager i Sverige, og går med liknende planer som Vita og Stormberg.

- Når vi nå flytter ut vår virksomhet for varer under 500 kroner, og det er snakk om «når», ikke «hvis», så vil det gi tapte momsinntekter for Norge på 140 millioner i 2016, anslår han.

Han mener regjeringen undervurderer effekten når de anslår et momstap på 180 millioner kroner.

Les også: Dropper nybygg til 300 mill. dnPlus

Enveisdialog

Virke kalte det et «dialogmøte», men blant de fremmøtte var det bare Hagesæter og finanspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre som forsvarte forslaget.

- Dere bruker tungt skyts i dag, og det er kanskje nødvendig for å bli hørt. Men denne regjeringen har ikke noe ønske om å utrydde handelsnæringen, sier Flåtten, som ville være forsiktig med å uttale seg før forhandlingene om budsjettet er over.

Flåtten sa tidligere onsdag til DN at forbrukerne støtter tiltaket, og han mener Virkes tall på netthandelen er altfor høye i forhold til SSBs tall. Derfor råder han Virke til å være sikre på at de kan stå for sine påstander.

- Det er fordi internasjonale selskaper som Amazon og Alibaba ikke rapporterer til SSB, sier Andersen i Virke, som står på sitt.

Les også: - Forbrukerne mener dette er en bra sak

Tror nettbutikker flytter ut av Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.