- Vi er nå tilbake på samme ledighetsnivå som i mars 2013. Ledighets- og sysselsettingstallene har vært volatile, de siste to årene, og sysselsettingen i AKU har utviklet seg uvanlig sterkt i år. Nå ser dette ut til å korrigeres, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en oppdatering fra DNB Markets onsdag.

102.000 nordmenn er arbeidsløse i august, dette tilsvarer 3,7 prosent av arbeidstyrken, i følge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), som viser sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt.

Det opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

På forhånd var det ventet en ledighet på 3,4 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Kan være tilfeldigheter

Aamdal mener det er usikkert om oppgangen nå skal tilskrives slike tilfeldigheter, eller om de representerer et skifte i utviklingen. De siste månedene har det blitt borte en del arbeidsplasser innfor petroleumsrelaterte næringer.

- Det kan være at vi nå ser noe utslag av det i AKU, men tallene fra NAV gir ikke særlig støtte for det. Uansett et arbeidsmarkedet noe svakere ut nå enn det gjorde i september da Norges Bank la frem sine tall, skriver han.

Arbeidsledighetsraten var opp 0,5 prosentpoeng fra forrige ikke-overlappende tremånedersperiode. Antall arbeidsløse gikk opp med 14 000 fra mai til august. Imidlertid viser tall fra Nav at arbeidsløse og ordinære tiltaksdeltagere gikk ned med 1.000 registrerte i samme periode. Også dette tallet er sesongjustert og et gjennomsnitt av tre måneder.

Ifølge SSB viser sesongjusterte tall at antall sysselsatte var 2.637.000, som tilsvarer 68,4 prosent av befolkningen.

Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets, mener også det er tilfeldige svingninger i tallene, og vil ikke legge for mye i det som kommer frem i Arbeidskraftundersøkelsen.

- Hvis vi ser mange måneder under ett, så er det flatt. Dersom vi sammenligner med et år tilbake er det en bra vekst. Det er litt for mye støy i tallene, sier han til DN.

Les også: - Vi skal være glad for at renten ikke allerede er i null (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse to forholdene kan «by på overraskelser» i Norge

Lavere ledighet i juli