- Det er veldig mange grunner til at Norges Bank har holdt den renten den har, sier finansprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Han er uenig med økonomene i Handelsbanken, som i sin nye prognoserapport kritiserer sentralbanken for å ha vært for treg med å senke renten for å få fart på økonomien.

Grytten viser til at sentralbanken både skal ta hensyn til prisstigning, konjunkturer, finansiell stabilitet og konkurranseutsatt næringsliv i tillegg til boligmarkedet. Han mener dårlige internasjonale konjunkturer har trukket i retning av å holde renten lav, samtidig som en sterk norsk økonomi og stigende boligpriser har talt for en høyere rente.

- Hvis Norges Bank skulle vært ansvarlig for at vi hadde kjørt en mer forsiktig politikk frem til nå, så måtte den ha satt renten høyere opp, men da hadde vi fått et veldig stort rentesprik og kanskje en styrket kronekurs som hadde gått ut over konkurranseutsatte næringer. Det er først og fremst politikerne som har ansvaret hvis vi har brukt for mye penger i denne oljeboblen , mener Grytten.

Fint å ha noe å kutte

Handelsbanken er i sin ferske prognoserapport sterkt kritisk til Norges Banks uvilje mot å kutte renten og mener det har kostnader blant annet i form av høyere arbeidsledighet enn nødvendig. Økonomene i banken mener sentralbanken skjeler for mye til utviklingen i boligmarkedet i sin rentesetting og at den presenterer ovedrevent optimistiske prognoser for å forsvare sin beslutning om å utelukke et mulig rentekutt.

- Kanskje kommer det en periode nå der det blir nødvendig å sette ned renten, og da skal vi være glad for at renten ikke allerede er i null. Hvis jeg forstår det slik at Handelsbanken mener Norges Bank har satt renten for høyt, så er jeg uenig i det, sier Grytten.

Politikerne må ta skylda

Handelsbanken tror også Norges Bank undervurderer fallet i oljeinvesteringene fremover og hva dette kan gi av ringvirkninger for økonomien forøvrig. Grytten er enig med Handelsbanken i at vi kan ha undervurdert virkningene av fallende investeringer på sokkelen.

- Jeg er av de som mener man burde ha gitt mindre gass lenge fordi vi sitter i en oljeboble. Men det er det først og fremst politikerne som må ta innover seg i budsjettene, for Norges Bank kan ikke kjøre en helt særegen rente i Norge langt over alle andre, mener Grytten.

Les også:

Tror flere må belage seg på lønnskutt

Nå er den svenske renten null  

- Rentekuttet kan ha positive konsekvenser for Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.