Mandag ble to av toppbyråkratene i Tanzanias oljedirektorat og statsoljeselskap TPDC arrestert etter at de hadde nektet å oppgi detaljene i 26 produksjonsdelingsavtaler landet har inngått med store oljeselskaper. Det melder Financial Times. Det var leder Zitto Kabwe i en parlamentskomité som beordret arrestasjonene under henvisning til at parlamentet har rett til å få vite innholdet i kontraktene. Styrelederen og sjefen for TPDC ble senere frigitt etter flere timer i varetekt.

Ingen part

Tanzania er et av Statoils viktigste satsningsområder, og selskapet har på kort tid funnet 600 milliarder kubikkmeter gass i syv funn i blokk 2. Statoils internasjonale talsmann Knut Rostad mener bråket rundt avtalene ikke berører Statoil direkte.

- Statoil er ikke en part i saken, og spørsmål om arrestasjonen må rettes til tanzanianske myndigheter, skriver han i en epost.

Han mener produksjonsdelingsavtalene i Tanzania er bygget opp og har betingelser som er på samme nivå med hva som er vanlig for industrien i de fleste land selskapet opererer i. Alle avtalene i Tanzania skal i teorien følge samme mønster:

  • Gjennom produksjonsdelingsavtalene blir lisensinnehaverne belastet alle kostnader for leting, utbygging, produksjon og drift.
  • Fra produksjonsstart går en del av produksjonen til nedbetaling av kostnadene, resten deles mellom staten og oljeselskapene etter en gitt nøkkel.
  • Avtalene innebærer også at en del av produksjonen skal forsyne innenlandsmarkedet i Tanzania.

Rostad sier likevel det er umulig for Statoil å gå mer i detalj om selskapets avtale med myndighetene.

- Det er myndighetene i Tanzania som selv må avgjøre om de vil offentliggjøre avtalene og detaljene i disse. Generelt sett ønsker Statoil mer åpenhet i industrien, men vi forholder oss til beslutningene et lands myndigheter tar rundt spørsmål om offentliggjøring av kontrakter.

Bør selge unna

Statoil jobber nå sammen med partner Exxon Mobil og eierne av nærliggende gassfunn om å få til en fabrikk for nedkjøling av gassen til flytende form (LNG) for utskipning i spesialskip til Asia. En investeringsbeslutning kan ifølge Rostad bli tatt i 2017-2018, med produksjonsoppstart fire år senere.

Noen analytikere mener Statoil bør selge innen den tid.

- De bør selge. Asiatere har gang på gang vist at de betaler meget godt for gass-eiendeler offshore Øst-Afrika. Denne typen eiendeler har høy capex, lav kastning på kapitalen og er mest attraktivt for aktører med veldig lavt avkastningskrav. Det passer ikke verdi- og volum-strategien til Statoil, skriver Swedbank-analytiker Teodor Sveen Nilsen i en epost til DN.

Han mener i utgangspunktet funnene er verdt hele 7-8 kroner per aksje, men kanskje noe lavere gitt verdsettelsesrabatten nå.

Aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto langt på vei enig. Han mener transasjoner i nabolisensen i fjor satte verdien til nær åtte kroner per aksje, det vil si 25 milliarder kroner. I dag setter han verdien av Statoils Tanzania-andeler til 16-20 milliarder kroner. Han mener det kan være riktig av Statoil å selge seg litt ned i landet, men han tror det er lurt å være med.

- Fullt nedsalg er selvsagt også en mulighet, men dette er et et meget betydelig gassressurs som trolig vil kunne eksporteres lønnsomt både til europeiske og asiatiske markeder som LNG, skriver Omdal i en epost. 

Les også:

Blar opp 157 millioner for sentral eiendom

Audi frisker opp sin minste suv  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.