Boligprisene har hatt en jevn oppgang siden bunnen før nyttår. Når fasiten foreligger, forventer sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret at vi får en samlet prisstigning på 2,5 prosent i 2014.

Neste år venter han at snittprisene vil stige med fem prosent.

- I utgangspunktet ikke bra med så høy prisvekst, men tatt i betraktning oljeprisfall og lavere oljeinvesteringer vil veksten i boligprisene være viktig for å holde norsk økonomi flytende. Så akkurat nå er sterk vekst i boligprisene faktisk bra – det vil gjøre nye boliger mer konkurransedyktige på pris, boliginvesteringene vil øke, og dessuten kan husholdningene bruke prisøkning til å låne penger til økt forbruk, sier Senneset.

- Sterk prisvekst binder opp pengene

- Nå som norsk økonomi rammes av nedgang i oljenæringen er det bra for norsk økonomi at boligmarkedet ikke rammes samtidig. Det ville slått ut på boligbyggingen, og ført til usikkerhet rundt husholdningenes gjeldsbetjeningsevne, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Men han er uenig i at norsk økonomi er avhengig av en sterk boligprisvekst.

- En for sterk boligprisvekst er heller ikke bra for økonomien. Husholdningene plasserer i utgangspunktet mye av pengene sine i bolig. Hvis boligprisveksten er for sterk, blir det svært lønnsomt å putte sparepengene i bolig. Så i stedet for å føre til økt konsum kan det heller binde opp penger og redusere annet konsum, sier Bjørnstad.

- Ikke tilstrekkelig med høy pris i en måned eller to

Forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå peker på at det kan være en motsetning mellom hva som er gunstig på kort og lang sikt.

- I en periode med en generelt svak utvikling i etterspørselen vil det ut i fra et kortsiktig stabiliseringssynspunkt være gunstig med stigende etterspørsel i noen deler av økonomien. Mye tyder på svakere aktivitetsnivå en tid fremover, men vi har alt fått en svært gunstig motvirkende impuls, nemlig bedringen av den kostnadsmessige konkurranse evnen gjennom kronesvekkelsen, sier Eika. 

Han mener en viss vekst i boliginvesteringene vil være gunstig isolert sett, og at en klar boligprisvekst signaliserer høy etterspørsel og gjør boligbygging mer lønnsom.

- Det er imidlertid ikke tilstrekkelig med høy pris i en måned eller to. Boligprodusentene må overbevises om at det også vil være god etterspørsel etter deres boliger når de er ferdigstilte. En kunne frykte at en høy boligprisvekst nå vil oppfattes som en indikasjon på fremtidig turbulens i boligmarkedet. Når det gjelder husholdningenes konsum, vil det isolert sett være gunstig med stimulerende boligprisvekst, sier Eika.

Men han mener man også må spørre seg om hvordan Norges Bank, Finanstilsynet og Finansdepartementet vil oppfatte situasjonen.

- Kronesvekkelsen, som jo er ganske kraftig, er i seg selv en ekspansiv impuls og bidrar også til høyere inflasjon. En kan ikke utelukke renteøkning eller tilstramming av reguleringen av bankene som følge av en frisk boligprisutvikling, sier Eika.

- Ikke veldig bekymret for boligmarkedet

Skulle oljeprisen bli liggende på dagens lave nivå, sier Eika at mye tyder på at vi fremover må vente fall i etterspørselen fra petroleumsvirksomheten i lang tid.

- Da er det ikke opplagt at det er ønskelig å få økt boligbygging i 2015, hvis den skjer på bekostning av aktiviteten i 2016. Boligmarkedet reflekterer fundamentale forhold i økonomien. Jeg er ikke veldig bekymret for boligmarkedet som sådan, men en kan jo være bekymret for disse mere fundamentale forholdene, sier Eika.

Les også:
  Ellevte måned på rad med boligprisoppgang

– Risiko for betydelig boligprisfall

Vekst i boligprisene som gir grunn til uro

Boligkjøpere holder seg til budsjett

- Dobbel boligprisstigning neste år
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.