Av årets januar-konkurser var Arendalshop, som solgte kosttilskudd og treningsutstyr, det selskapet som hadde desidert kortest levetid. Det tok bare 77 dager fra selskapet ble registrert til det ble åpnet konkurs.

– Det var en som prøvde seg med et forretningskonsept som tydeligvis ikke var så veldig populært, sier bostyrer Ole Magnus Heimvik. 

Spesielt konsept

– Han åpnet en forretning i Arendal, og det var vel innenfor et ganske snevert felt med salg av treningsrelatert utstyr. Det viste seg ganske fort at det ikke gikk rundt. Han begjærte selv oppbud. Så det var en kort historie, sier Heimvik.

– Har du opplevd så kort historie før?

– Nei. Dette tror jeg er den raskeste oppbudsbegjæringen jeg har sett, sier Heimvik.

– Jeg er mye bobestyrer, men dette tror jeg er ny rekord.

463 selskaper ble slått konkurs i januar i år, hvorav 124 var knyttet til  bygg- og anleggsbransjen. I januar ifjor var det 454 konkurser og tvangsavviklinger, ifølge statistikk fra Brønnøysundregistrene.

Les også:

Konkurssaker kan være personlige tragedier

Slik unngår du konkursmarerittet

 

20 overlevde ikke første år

Bostyreren i Arendalshop har foreløpig fått inn fire krav på tilsammen 65.000 kroner. I følge Heimvik har innehaveren selv oppgitt å ha en gjeld på cirka 170.000 kroner i oppbudsbegjæringen.

Innehaveren av konkursrammede Arendalshop ønsker ikke å uttale seg om konkursen.

Totalt ble 20 av de 463 registrerte selskapene i DNs oversikt slått konkurs i sitt første leveår.

Konkurs etter et halv år

Ødegården Maskin på Slattum i Nittedal hadde en levetid på 190 dager før det gikk konkurs i januar. Konkursen kom noen måneder etter at Ødegården Graveservice hadde gått konkurs først.

– Vi var to ansatte pluss en innleid ifjor vår. Jeg driver med småjobber innen graving og drenering, sier innehaver Bjørn Ole Ødegården.

– Da må hele tiden nye jobber stå parat for å sikre omsetning. For å sikre nye jobber, måtte jeg begynne å prise ned, sier Ødegården.

– Vi brukte også lenger tid på prosjektene enn jeg trodde. Dette sammen med dårlige priser gikk til slutt minus-minus. Det hele kulminerte med en dårlig jobb hos en kunde, sier Ødegården.

Deretter startet han Ødegården Maskin for å drive videre med transport og «roe ned» gravingen. Også det gikk galt. I dag har han et enkeltmannsforetak der han leier seg ut som sjåfør på gravemaskin eller lastebil.

Advokat Cato Johannessen i Lillestrøm er bostyrer for begge de konkursrammmede Ødegården-selskapene.  Johannessen sier det er meldt inn krav for 987.000 kroner i boet til Ødegården Maskin.

På kartet under kan du se samtlige konkurser i januar. Klikk på punktene for informasjon om de enkelte konkursene:

&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="byline"&gt;Espen Moe og Asgaut Næss&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="w8issuepage"/&gt;&lt;field name="crosshead"/&gt;&lt;field name="city"/&gt;&lt;field name="avgpricesuffix"/&gt;&lt;field name="reviewsummary"/&gt;&lt;field name="runninghead"/&gt;&lt;field name="leadprefix"/&gt;&lt;field name="opinioncategory"/&gt;&lt;field name="extlink"/&gt;&lt;field name="articletop"/&gt;&lt;field name="bodytop"/&gt;&lt;field name="bodybottom"/&gt;&lt;field name="playid"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Gr%C3%BCndervirksomhet" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Konkurser" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.