Konsumprisindeksen (KPI) viser prisutvikling og inflasjon for varer og tjenester.

Tolvmånedersendringen i KPI var 1,9 prosent i februar, ned 0,1 prosentpoeng fra januar. Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) viste en oppgang på 2,4 prosent siste tolv måneder. På månedsbasis var KPIJAE opp 0,5 prosent.

Det viser statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Estimater TDN Finans har hentet inn fra syv økonomer viste en ventet en kjerneinflasjon på 2,5 prosent og samlet inflasjon på 2,1 prosent på årsbasis. På månedsbasis var kjerneinflasjon ventet å stige 0,7 prosent og samlet inflasjon ventet å stige 0,6 prosent.

Flyprisene trakk ned

Den løpende tolvmånedersveksten i KPI viste en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra januar til februar.

Nedgangen skyldes særlig prisutviklingen på passasjertransport med fly.

Prisene på flyreiser steg 2,8 prosent fra januar til februar i år, mens prisene steg 23,9 prosent i samme periode i fjor, skriver SSB.

Venter svakere vekst

De siste månedene har kjerneinflasjonen holdt seg stabil på 2,4 prosent, men fremover venter makroøkonom Marius Gonsholt Hov seg at prisveksten blir svakere enn Norges Bank har lagt til grunn.

- Informasjon vi har fått siden desember tyder på at ikke bare de realøkonomiske utsiktene er på den svake siden av hva Norges Bank har sett for seg, men også lønnsveksten, begrunner Hov i dagens morgenrapport.

For sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets er dagens KPI-tall ukens høydepunkt ettersom det er det siste viktige nøkkeltallet før Norges Banks rentemøte i neste uke.

 

Les også: Der gikk dollaren i åtte kroner

Kritisk til Kinas nye solkonge

- Vi er veldig optimistiske  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.