Siden midten av 1990-tallet har Hank Paulson besøkt Kina over 100 ganger – først som toppsjef for finansinstitusjonen Goldman Sachs og senere som finansminister under president George W. Bush.

Få kjenner Kina og kinesiske toppledere i politikk og næringsliv bedre enn Paulson.

Unik i verdenshistorien

President Xi Jinping er i ferd med å gjennomføre strukturelle endringer i økonomien og samfunnet. Måler er å skape en mer bærekraftig økonomi som er mindre avhengig av eksport og investeringer. Det har vist seg vanskelig.

Eksporten falt med nesten 15 prosent i mars.

- Jeg tror vi aldri i verdenshistorien har sett en leder prøve å foreta så omfattende endringer som Xi prøver, sier Paulson i et intervju med Quartz i forbindelse med utgivelsen av boken «Dealing With China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower».

Han svarer ikke direkte på spørsmål om han tror Xi vil klare å gjennomføre operasjonen. Paulson påpeker at det ikke eksisterer konsensus i Kina på hvorfor og hvordan reformarbeidet skal gjøres. Xi må derfor konsolidere makten og plassere sine egne folk i nøkkelstillinger.

- Det er en misoppfatning i USA av det kinesiske systemet. Mange tror at en fyr på toppen kan si at «jeg ønsker å gjøre dette» og dermed blir det gjort. Selv om vi har et helt annet politisk system har begge land problemer med særinteresser som motsetter seg reformer – særlig økonomiske reformer, sier han.

- Ikke overvurder Kina

Kina fikk en økonomisk vekst på syv prosent i første kvartal, ifølge Kinas statistikkbyrå. Med samme beregningsmetode som benyttes i de fleste andre land var den årsjusterte veksten på kun 5,2 prosent. Målet er syv prosent vekst for 2015.

Mange land har sett mot den kinesiske modellen hvor ettpartistyret har vært i stand til å levere høy økonomisk vekst siden reformene startet i 1979 som en ny kapitalistisk modell til etterfølgelse.

Paulson er uenig.

- Kina har hatt en økonomisk politikk som har fungert svært bra dem for lenge. Alle som sier at de har utviklet en bedre form for kapitalisme tar feil. Det er en større risiko å overvurdere Kinas styrke enn å undervurdere den, sier han i et intervju med næringslivskanalen CNBC.

Han mener at Kina har mye å lære av vestlige land, blant annet USA og hva som skjedde før og under den siste finanskrisen i 2008-09.

- Det er mye Kina kan lære av oss og hva vi gjorde. En ting er at de ikke bør holde reformarbeidet tilbake eller hindre konkurranse. De trenger et sunt og levende finanssystem for å kunne gjennomføre økonomiske reformer, sier Paulson.

Tom for damp

Utfordringene står i kø for den kommunistiske ledelsen. President Xi har konsolidert makten og fjernet brysomme fraksjoner i kommunistpartiet de siste to-tre årene. Målet er å få en stabil økonomisk vekst på rundt syv prosent.

- Den største utfordringen for Kina er å restarte økonomien. Den økonomiske modellen er nesten tom for damp. De må komme opp med en ny urbaniseringsmodell, begrense korrupsjon, redusere forurensningen, håndtere mattrygghet, eiendomsreformer og inntektsulikheter som skaper sosial uro, sier Paulson.

Paulson kjente Xi før han rykket til topps i kommunistpartiet og karakteriserer han som en person med «unike politiske ferdigheter».

- For å klare å gjøre alt dette må Xi bruke kommunistpartiet, hvor korrupsjonen florerer, som et verktøy. Han gjør dette uten de moderne institusjonene du trenger for å styre et samfunn som dette, uten et juridisk system og uten rettssikkerhet, sier USAs tidligere finansminister til Quartz.

Skylder på spekulanter

Prisen på jernmalm har kollapset det siste året. Gruveselskapene skylder på Kina, men den kinesiske importen – målt i volum – er høyere enn for ett år siden.

Toppsjefen i råvareselskapet Fortescue mener det er andre krefter i spill.

- Jernmalmmarkedet er blitt styrt av finansspekulanter. De responderer på hva de tror vil skje i markedet på tilbud og etterspørsel. Det er vanskelig å forstå hva annet som driver ned jernmalmprisene, sier konsernsjef Nev Power, til Sidney Morning Herald.

For ett år siden lå prisen på jernmalm på nesten 120 dollar. Denne uken har den ligget på rundt 50 dollar – mer enn en halvering. Dette er også alvorlig for de australske statsfinansene.

- Siden vi la frem statsbudsjettet ifjor har kollapsen av jernmalmprisen og påfølgende nedjustering av skatteinntektene ført til et kutt i statens inntekter på 30 milliarder australske dollar (181 milliarder kroner) over fire år, sa statsminister Tony Abbott under en næringslivslunsj på onsdag.

Australia overrasker

Den australske økonomiene har klart seg overraskende bra til tross for fallende råvarepriser og en svak australsk dollar. Det var forventet en kraftig forverring i sysselsettingen i mars og tilsvarende økt arbeidsledighet. Isteden ble det skapt over 37.000 nye arbeidsplasser.

«Det virker som at arbeidsmarkedet er inne i en positiv fase. Dette vil imidlertid ikke vedvare. Idet økonomien ikke lenger nyter godt av økt kjøpekraft fra den lavere bensinprisen vil dette begynne å falme», skriver seniorøkonom Daniel Martin hos Capital Economics, som tror arbeidsledigheten vil øke kraftig mot slutten av året.

Arbeidsledigheten er på 6,1 prosent i Australia.

Markedene

Nok en dag er det kinesiske småinvestorer som styrer aktiviteten ved de asiatiske aksjemarkedene. Shanghai-indeksen har stabilisert seg godt over 4000-nivået – dobbelt så høyt som for ett år siden. Investorene kjøper også aksjer via Hong Kong-børsen.

I Japan venter investorer på at resultatsesongen skal komme i gang for fullt. Japanske selskaper avsluttet regnskapsåret i mars. Elektronikkselskapet Sharp har falt med rundt fire prosent i påvente av at selskapet skal legge frem en omstruktureringsplan senere på torsdag.

 

Les også: Asia i dag: Forverring i Kina – laveste vekst på seks år

 
Asia i dag: Erklærer krig mot golf
 

 

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.