Den eneste utfordreren til Sepp Blatter er den 39 år gamle jordanske prinsen Ali bin al-Hussein. Blatter har vært Fifa-president siden 1998, og går til valg med pågripelser, korrupsjonsanklager og politietterforskning hengende over fotballorganisasjonen.

Fifa tjener i all hovedsak pengene sine på å arrangere fotball-VM hvert fjerde år, og på salg av sponsoravtaler og medierettigheter til arrangementet. I fireårsperioden som ble avsluttet i fjor kom det inn 5,7 milliarder dollar, vel 46 milliarder kroner, og den idelle organisasjonen Fifa har nå opp mot 12 milliarder kroner i egenkapital.

72 prosent av Fifas kostnader går til fotballaktiviteter, heter det i regnskapet. Det man ikke kan lese, er hva organisasjonen betaler sine ledere. Lønningene Sepp Blatter, generalsekretær Jerome Valcke eller andre Fifa-ledere fremgår ikke av notene til årsregnskapet.

Les også: - Sånn skal det ikke være

- Helt idiotisk

- Jeg synes åpenhet rundt lederlønninger og den regnskapsmessige opplysningsplikten som vi har i Norge er sunt. Norges Fotballforbund er eid av klubbene våre, og de må kunne se hva lederne tjener, sier assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad i Norges Fotballforbund.

De tre siste årene har lønnskostnadene til Fifa økt med 25 prosent, selv om antall ansatte bare har vokst med 15 prosent. De samlede personalkostnadene i Fifa beløp seg til 115,3 millioner dollar i fjor.

- Det er ingen som vet hva Blatter eller Valcke tjener, og dette er helt idiotisk. Hele verden har bedt om å få vite det og folk vil tro de har noe å skjule når lønningene ikke oppgis, sier norske Jon Døviken, som tidligere var ansatt som rådgiver til daværende generalsekretær i Fifa Michel Zen-Ruffinen.

 

Sluttpakke på 120 mill.

Døviken mener Fifa som ideell organisasjon bør være transparente på lederlønningene sine, men understreker at synet på dette er helt annerledes i Fifas hjemland Sveits.

- Som internasjonal organisasjon bør Fifa imidlertid ta disse signalene innover seg og offentliggjøre lønningene, sier Jon Døviken. 

Det britiske nettmediet Sporting Intelligence anslår at Fifa-president Sepp Blatter tjener over seks millioner dollar, 48 millioner kroner, i året. Den anerkjente gravejournalisten Andrew Jennings utga boken «Rått spill. Fifas hemmelige verden» før VM-sluttspillet i 2006. Den gang skrev han at Blatter tjente 20 millioner kroner i året og at Fifa betalte presidentens inntektsskatt. I tillegg kom et ukjent antall bonuser og en sluttpakkeavtale verdt 120 millioner kroner dersom Sepp Blatter måtte fortalte presidentvervet.

Fifa har ikke besvart DNs henvendelser om kommentarer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Slik steker du perfekt biff