Sysselsettingen i privat sektor i USA økte med 185.000 personer i juli, viser den månedlige jobbrapporten som ADP la frem onsdag ettermiddag.

Utviklingen var dermed svakere enn ventet. På forhånd var konsensusforventningen på 215.000 nye jobber, ifølge analytiker-estimater innhentet av Bloomberg News.

I tillegg til en overraskende svak vekst i juli, ble juni-tallene revidert ned til en vekst på 229.000, fra en opprinnelig rapportert vekst på 237.000.

I USA stiger terminkontraktene på de tre store aksjeindeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq Composite, etter at tallene ble kjent.

Mye oppmerksomhet

ADP-rapporten får ekstra mye oppmerksomhet denne uken.

Grunnen er at rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) etter forrige rentemøte åpnet for at renten vil kunne bli satt opp dersom den ser litt «ytterligere forbedring i arbeidsmarkedet».

- Fed har vært klare på at det kommer en renteøkning i år. Spørsmålet er om den kommer i september, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

ADP-rapporten er første indikasjon på hvordan arbeidsmarkedet utviklet seg i juli. Fredag kommer den langt mer omfattende jobbrapporten fra amerikanske myndigheter.

Bruce er klar på at onsdagens ADP-tall ikke er ensbetydende med at også fredagens jobbrapport fra amerikanske myndigheter vil komme inn lavere enn ventet. Historien viser at det enkelte måneder kan være til dels store forskjeller i de to rapportene.

Men skulle fredagens rapport vise at den samlede sysselsettingen uteom jordbruket økte med mindre enn 200.000 og flere av de andre tallene i rapporten, som arbeidsledighetsrate og gjennomsnittlig timelønn, vise skuffende utvikling, kan det spøke for en renteøkning i september.

- Det er argumenter for at man kan vente, sier Bruce.

Venter vekst over 200.000

Før fredagens rapport er det ventet en samlet vekst i sysselsettingen utenom jordbruket på 225.000 personer, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

- En vekst i sysselsettingen på under 190.000 vil trolig dempe forventningene om en renteøkning og være negativt for dollaren, mens et tall over 260.000 trolig vil øke spekulasjonene om en Fed-renteøkning og gi styrke til dollaren, forutsatt at det ikke er andre store overraskelser i rapporten, skriver sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i en oppdatering fra Nordea Markets onsdag.

Han anslår at det nå er 60 prosent sannsynlig med renteøkning i september, men understreker at sannsynligheten kan endres dersom det jobbtallene blir svakere fremover.

Nordea Markets tror fredagens rapport vil vise en samlet vekst i sysselsettingen utenom jordbruket på 200.000 i juli. 

Les også:

Analytikere: Oppmerksomheten mot amerikanske nøkkeltall øker  

Fed: Høy terskel for ikke å heve renten i september  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se på DNtv: Markedets minste: Det tar 13 sekunder å vise frem denne leiligheten

Se Oslo-markedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert: