Ved utgangen av august var 84.700 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 5.800 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent i august ifjor.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 93.800 personer i juli, tilsvarende 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 8.300 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten som andel av arbeidsstyrken var på 3,2 prosent. 

- Den økningen vi nå ser er i tråd med våre anslag for utviklingen på arbeidsmarkedet. Økningen har vært særlig stor i Rogaland hvor ansatte i oljenæringen er særlig utsatt på grunn av lave oljepriser og nedgang i oljeinvesteringene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland i en pressemelding.

Det siste året har ledigheten økt med 3.600 personer i Rogaland. Det tilsvarer en økning på 65 prosent, og ledigheten er nå på 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Fra å være fylket med lavest ledighet, ligger nå Rogaland over landsgjennomsnittet.

Møre og Romsdal hadde den største prosentvis økningen i ledigheten i august, fulgt av Aust-Agder. Ledigheten gikk mest ned i Oppland, fulgt av Østfold og Nordland.

Målt i prosent økte ledigheten mest for ingeniør- og ikt-fag, fulgt av industriyrker, mens jordbruk, samt serviceyrker, har hatt den mest positive ledighetsutviklingen den siste måneden.

Beskjeden økning

Tallene fra Nav var i tråd med forventningene: Norsk arbeidsledighet var ventet å bli rapportert uendret på 3,1 prosent av NAV fredag, trass i tydelig oppgangstendens i de seneste rapporterte tallene fra NAV og SSB.

«Vi venter at samlet arbeidsledighet vil stige med mer beskjedne 700 i august, noe som gir en uendret ledighetsrate på 3,1 prosent», skrev Danske Bank Markets i sin morgenrapport.

Banken mener at tallene vil bekrefte at arbeidsmarkedet svekkes, om enn noe mindre dramatisk enn det som fremgikk av julitallene.

Den registrerte ujusterte arbeidsledigheten ventes også ifølge en undersøkelse blant fem økonomer å være på 3,1 prosent av arbeidsstyrken i august.

Nyere tall

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets anser NAV-tallene som en mer pålitelig indikator for arbeidsmarkedet, sammenlignet med Arbeidskraftsundersøkelsen som kom fra SSB onsdag.

Fredagens ledighetstall viser registrert ledighet i dager i tillegg til at tallene er nyere, påpekte han i morgenrapporten.

- Vi venter at antall ledige og personer på arbeidsmarkedstiltak økte med rundt 1500 personer i inneværende måned, opplyste Juel.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets anslo før tallene ble kjent at den registrerte ledighetsraten for august ville bli omtrent uendret.

Hun venter imidlertid en videre tydelig oppgang i bruttoledigheten, det vil si både personer som er helt ledige og dem som er på tiltak.

- NAV varslet i juli en markert økning i innrapporterte varslinger om oppsigelser og permitteringer. Dette kan trekke i retning av at antallet registrerte ledige også vil ta seg betydelig opp i månedene som kommer, godt i tråd med signalene fra SSBs AKU-tall, forklarer Due-Andresen i morgenrapporten.

 

Les også: Asia i dag: Citigroup: - Kina på vei mot resesjon

Oljeprisen stiger kraftig

Falske fakturaer i budbransjen

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nytt fra Snøhetta:

Nytt fra Snohetta
Redigert film fra Snøhettas nye prosjekt
01:43
Publisert: