Den svenske Riksbanken har flere ganger kuttet reporenten, selv om den allerede er negativ. Siste gang i juli da den ble kuttet fra minus 0,25 prosent til minus 0,35 prosent.

Det skaper problemer for de svenske bankene som rett og slett taper penger på kunder som bare har en innskuddskonto.

Nå nekter flere av de svenske storbankene rett og slett kundene å åpne nye bankkontoer hvis de ikke flytter hele kundeforholdet sitt, melder Sveriges Radios program Ekot.

Ekot skriver at så sant det ikke finnes gode grunner, som for eksempel mistanke om hvitvasking av penger eller at du som kunde ikke har kontroll på din økonomi, så kan en bank ifølge loven ikke nekte noen å åpne ny konto.

Spareøkonomen Claes Hemberg hos Avanza, Sveriges ledende internettbank, sier til Ekot at han synes å se en ny trend, og sier flere har tatt kontakt med ham i den sammenhengen.

– Ja, sparere tar kontakt og spør: «Kan banken si nei». Det var for eksempel en eldre mann som ikke fikk åpne konto. Mange unge også som bare vil spare en «slant» for kanskje lettere å kunne bruke sitt kort, men det får de ikke for da kreves de på andre ting. De skal ha sparing, de skal ha pensjoner, de skal ha kort, de skal ha bilforsikring. Men det kan bankene absolutt ikke kreve, slik jeg leser Finansinspeksjonens regler, sier Hemberg til Ekot.

Til tross for at flere eksperter tror på ytterligere kutt i svenske renter overrasker den svenske storbanken SEB med å sette opp boligrentene allerede fra i dag, skriver di.se.

 

Les også: Pareto-gründer: - Det er dårlig vær både ute og inne
 

Oljegigant vil kutte over 1.800 jobber  

 

 

 



 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.