- Det er kjempeviktig at bransjen er på banen og utvikler gode og lovlige tjenester, så folk kan betale for det innholdet de ønsker, sier statssekretær Bjørgulv Borgundvaag (H). Han mener filmbransjen må utvikle tjenester som gjør det enklere å skaffe seg betalt innhold.

Les også: Registrerer ip-adressene til norske brukere av Popcorn Time

DN skrev lørdag at antallet nedlastinger av Popcorn Times programvare nå nærmer seg en halv million i Norge. Statssekretæren i Kulturdepartementet fastslår at det ikke er lov å bruke pirattjenesten i Norge.

- Det kan være at noen laster det ned og ikke tar det i bruk, men det er sterkt beklagelig at såpass mange fortsatt bruker en ulovlig tjeneste, sier han.

«Finner seg ikke i å vente»

Popcorn Times grunnlegger Federico Abad peker på at det ikke er manglende betalingsvillighet, men filmindustriens slippstrategi – med premierer som er spredt i tid, geografisk og i ulike formater – som gir grobunn for piratvirksomhet. Statssekretæren i Kulturdepartementet forklarer utbredelsen av Popcorn Time med at norske forbrukere kanskje ikke finner seg i å vente. 

- Utfordringen er at den digitale revolusjonen utfordrer bransjens forretningsmodeller, som er lagt opp med visningsvinduer på ulike teknologier og ulike kontinenter. Når teknologien har gjort det mulig å se film og serier raskere enn bransjens forretningsmodeller har lagt opp til, finner ikke forbrukerne seg i å vente. Noen av de velger dessverre å bruke ulovlige tjenester fordi de er utålmodige. Det er selvsagt ikke bra, men det er viktig at bransjen tar signalet og utvikler lovlige tjenester slik at folk kan betale, sier han.

«Må finne gode løsninger»

Pirattjenestens grunnlegger etterlyser en filmtjeneste som er tilgjengelig i alle plattformer, med like premieredatoer som den beste motgiften mot piratvirksomhet. «For å bekjempe piratvirksomhet må de ha globale premierer i alle plattformer. En god Netflix uten landbegrensninger», uttalte Abad i DN lørdag.

- Jo enklere det blir å kjøpe film lovlig, jo færre er det som stjeler. Det så vi på musikkfeltet. Her har filmbransjen selvfølgelig et stykke jobb å gjøre for å gjøre det lettere å kjøpe film lovlig. Jo lettere det blir å kjøpe film lovlig, jo færre vil bryte loven, sier statssekretæren.

Normendring blant forbrukerne

- Kan det ha skjedd en normendring blant de digitale forbrukerne, når en halv million nordmenn ser ut til å bruke Popcorn Time?

- Teknologien gjør det enklere, men det er i prinsippet det samme som å ta seg inn på kino uten å betale, selv om du kan gjøre det hjemme. Du nyter en annens åndsverk uten å betale for det.

At Popcorn Time nå har en innebygd VPN, et program som maskerer deres identitet, gjør det betydelig vanskeligere for rettighetshavernes organisasjon Rettighetsalliansen  å finne ut av hvilke nordmenn som bruker tjenesten. Lederen Wily Johansen sa til DN i går at det foreløpig ikke er aktuelt å be om nordmenns navn og adresser – og at Rettighetsalliansen ikke vil prøve å straffeforfølge en halv million norske brukere.​

Les hele saken her: På innsiden av verdens raskest voksende pirattjeneste magasinetPlus (DN+)

DNtv eksklusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Eksklusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.