– I Norge taper vi flere hundre millioner i året på piracy, sier Willy Johansen.

Lederen i Norsk Videogramforening er mannen som fører an kampen mot piratvirksomhet på vegne av filmindustrien.

Johansen leder Rettighetsalliansen, som på vegne av norsk og internasjonal filmbransje har fått grønt lys av myndighetene til å overvåke norske nettbrukere. Begrunnelsen er at piratvirksomhet påfører underholdningsindustrien enorme tap.

DN skrev lørdag at pirattjenesten Popcorn Time, som gir gratis strømming av film og tv-serier, er lastet ned 452.000 ganger.

Johansen understreker at organisasjonen ikke har bedt om noen navn eller adresser på nordmenn som bruker Popcorn Time, selv om den samler inn ip-adresser.

– Denne tjenesten er ulovlig. De som bruker den gjør noe ulovlig og kan i sin ytterste konsekvens få en straff, sier han.

– Skal dere straffeforfølge en halv million nordmenn?

– Jeg sier ikke det. Vi ønsker ikke å gå mot sluttbruker. Men hvis vi finner bakmennene som laster opp selve filmene, vil vi gå til aksjon mot dem.

Vil ikke ut med tall

– Har du noen gode tallindikatorer på at piratindustrien skader filmindustrien?

– Jeg har interne statistikker fra bransjen, svarer Willy Johansen.

Han sier han ikke kan legge frem tallene av rettighetsmessige årsaker.

– Det sier seg selv når man ser på treffene på sidene som er ulovlige, hvor det ligger filmer som ikke er kommet opp på kino engang. Det gir store tap for bransjen, sier Johansen.

– Har du et norsk eksempel på en film som har tatt skade av piratvirksomhet?

– Jeg har ikke noe eksakte data på det, nei, sier Willy Johansen.

Stabilt kinobesøk

DN skrev lørdag at kinobesøket har vært stabilt de siste ti årene med mellom 11 til 12 millioner solgte billetter i året – og at omsetningen har økt fra 800 millioner kroner til 1,1 milliarder kroner i perioden.

– Egentlig skulle kinobesøket gått opp. Folketallet i Norge øker og det skulle absolutt vært en mulighet for at flere gikk på kino enn før. Det skjer ikke, sier Willy Johansen.

Fallet bransjen registrerer, gjelder fysiske formater som erstattes av digital distribusjon.

– Vi ser at salget av fysiske produkter som Blu-ray og dvd stuper i Norge, fordi Norge er ett av landene i Europa som har høyest piracy-virksomhet. Og dermed stuper også markedet for fysiske produkter, sier Johansen.

– Grunnen til at dvd og Blu-ray stuper i Norge er kanskje at teknologien er avleggs?

– Jeg synes ikke Blu-ray er avleggs. Jeg synes det er et meget bra format å se film på. Hvis du har et hjemmekinoanlegg og ser på Blu-ray, er det en nytelse. Formatet overgår absolutt det meste av streaming når det gjelder kvalitet. Det fysiske formatet har en fremtid.

– Hvis folk har sluttet å kjøpe dvd-er fordi det er bedre å strømme, kan du skylde på pirater for det?

– Det har ikke noe med formatet å gjøre. Det selges ikke like mye når folk kan se dette gratis. Da gidder de ikke å kjøpe det etterpå.

Johansen sier filmer som «Harry Potter» og «James Bond» unntaksvis kan slippes samtidig i hele verden, men at dette ellers er tilnærmet umulig.

– Alle andre bransjer må tilpasse seg endringer?

– Vi gjør det vi også. Det er lettere med musikk, som skal ut i ett format i hele verden. Film går ut i mange formater og distribusjonskanaler.

Les hele avisen her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eksklusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert: