Norge har et potensiale på flere hundre milliarder kroner i fornybar industri, det er konklusjonen i en rapport om norsk bioøkonomi som NHO overleverte til statsminister Erna Solberg fredag.

- Vi har et uforløst potensiale i norsk hav og skog. Vi har rent vann og ren energi. Nå kan vi bygge landet med fornybar industri. Vi har tradisjon for å ta store industrielle løft i Norge. Det vi ønsker er en langsiktig og stor nok ide for å gjennomføre et grønt skifte i Norge.

Det sier Tore Remman, som har ledet NHOs arbeid med rapporten han overrekte statsminister Erna Solberg idag.

300 milliarder idag

Ifølge rapporten omsetter bedriftene innenfor norsk bioøkonomi for 300 milliarder kroner i året og sysselsetter 140.000 personer.

Bioøkonomi er fornybare produkter basert på biologiske råvarer. Fiskeri, havbruk, jordbruk, skogbruk, byggevare, brensel og energi er blant de største næringene, som kan erstatte plast- og oljebaserte produkter i det som omtales som det grønne skifte.

- Vi ser for oss en industrireisning i Norge, der vi lager en internasjonal konkurransedyktig industri basert på våre norske fornybare biologiske ressurser. Idag utnytter vi bare en prosent av de biologiske ressursene i de norske havområdene, så det sier noe om potensialet, sier Gaute Lenvik, som er direktør for nærings- og matpolitikk i NHO Mat og Drikke.

- Skal vi gjennomføre det grønne skiftet må man doble produksjonen av biologiske produkter fra 12 til 24 milliarder tonn på verdensbasis for å dekke etterspørselen. Norge har et kjempepotensiale i å bidra til å erstatte plastprodukter fra olje med våre fornybare ressurser, mener Lenvik.

1000 milliarder

NHO ber statsminister Erna Solberg om å kartlegge norsk bioøkonomi for å ta ressursene i bruk, siden det kan tredoble dagens omsetning.

- Hvor store verdier vi klarer å skape er bare opp til oss selv, sier Remman. Han er til daglig leder for salg og marked i Nutrimar, som bruker avskjær fra oppdrettslaks til å lage fiskefor og fiskeolje. Ifølge rapportens mest optimistiske scenarier kan Norges bio-næringer mangedoble omsetningen de neste tiårene:

- Havbruksnæringen kan mer enn tidoble omsetningen fra 50 til 720 milliarder kroner i 2050.

- Skogbruksnæringen kan firedoble omsetningen fra 40 til 170 milliarder kroner i 2040.

- Beste scenario er en omsetning i norsk bioøkonomi på opp mot 1000 milliarder kroner i 2050. Jeg håper vår statsminister nå tør å tenke stort nok og langt nok, sier Remman.

 

John Fredriksen: - Ser virkelig ille ut nå  

Meglerhus beskyldes for å loppe kundene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.