Artikkelen er oppdatert

Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet holdt fredag ettermiddag, etter statsråd, felles pressekonferanse om forvaltningsplanen i Norskehavet.

Meldingen vil sikre fiskeinteressene i området, men uten å stenge viktige områder for oljevirksomhet, heter det i planen.

Planen fastsetter hvilke områder som skal sees på som særlig sårbare i Norskehavet. Lofoten og Barentshavet har sin egen plan som revideres i 2010.

Det stenges for petroleumsvirksomhet i de sårbare områdene. Det vil si Mørebankene, Iverryggen, Froan/Sularevet og i et område på 30 kilometer rundt Jan Mayen, og dessuten nord for Arktis front.

Noen av disse områdene er åpne for leting i dag, og pålegges dermed begrensing.

Les oljebransjens reaksjoner her: - Unødvendig vern

- Samler reglene
I områdene som ligger opp mot Lofoten og Vesterålen, sier forvaltningsplanen at det ikke skal tildeles letekonsesjoner før planen for Lofoten og Vesterålen legges frem. Altså blir områdene rundt de mye omtalte oljeblokkene Nordland seks og syv, utsatt til den planen ligger klar i 2010.

I en del andre områder blir det pålagt restriksoner for når man kan lete etter- eller utvinne olje. Men disse begrensingene er i hovedsak ikke strengere enn de som ligger i enkeltlisenser i dag.

- Det som gjøres i planen er at man lager felles, forutsigbare regler for næringen. I tillegg sier den noe om hvor vi skal, helt konkret at vi plukker ut noen områder der det ikke skal være aktivitet, samtidig som vi sier at vi skal undersøke området rundt Jan Mayen, sier Terje Riis-Johansen til DN Energi.

For noen områder blir det til og med lavere krav enn i dag. Dette gjelder særlig oljefelt som tildeles langt fra land. For en del felt som er i drift i dag kan det bety at lisenshaverne kan søke om å forholde seg til nye regler, som dermed vil lette på kravene de fikk ved oppstart.

Rundt Jan Mayen settes det i gang en konsekvensutredning for mulig oljeproduksjon, heter det i forvaltningsplanen. Det er det punktet som sette miljøbevegelsen i flammer.

- Dette er en snikåpning av arktis, var gjennomgangstonen hos Bellona, Natur og Ungdom, WWF, Greenpeace og Norges Naturvernforbund som alle var til stede på pressekonferansen.

- Det viktigste området
Olje- og energiminister Terje Riis Johansen forsikrer at oljeselskapene fortsatt skal få drive i store deler av området.

- Norskehavet vil være bærebjelken for norsk petroleumsvirksomhet i årene som kommer, sier han.

Om miljøbevegelsens kritikk av planen for å konsekvensutrede Jan Mayen, sier han:

- Det er i alle fall ikke en snikåpning - vi har jo nettopp hatt pressekonferanse. Dette er i tråd med god norsk forvaltning av sokkelen, med en gradvis utvidning. Det er naturlig å se på Jan Mayen fordi det står for tur, samtidig som islendingene har satt i gang lisensrunder der, sier Riis-Johansen til DN Energi.

- Ny teknologi kan endre vern
Heidi Sørensen (SV) mener miljøbevegelsen overdriver kritikken mot konsekvensutredningen rundt Jan Mayen.

- Det er ikke sånn at en konsekvensutredning fører til åpning. Og det har vært veldig viktig for meg at vi har fastsatt grensen til arktisk front, sier hun.

- Forvaltningsplanen danner utgangspunkt for en robust, god og balansert forvaltning av Norskehavet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Han mener at det som skal til for at man eventuelt åpner områdene etter 2014, er at oljebransjen kommer opp med nye måter å lete etter- og utvinne olje, som gjør at vurderingene av skadevirkningene må endres.

- Jeg forventer at tiltakene i planen vil avklare og dempe motsetninger mellom blant annet miljøhensyn og næringsinteresser i Norskehavet, sier Erik Solheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.