I 2008 var gassprisen I USA på 13 dollar per million Btu. Siden da har den falt 80 prosent i takt med en stadig mer aggressiv og vellykket utvinning av skifergass. I dag kjøper amerikanske forbrukere gassen for godt under tre dollar, og prisen hadde forrige uke falt 15 prosent siden nyttår.

- I de fleste naturgassregionene trenger produsentene mellom tre og fire dollar bare for å gå i null. Nå er det nesten ingen som tjener penger på skifergass, sier Kim Pacanovsky, leder for olje- og gassdivisjonen i banken MLV & Co til Marketwatch.com .

Lar gassen ligge
Nå melder stadig flere av selskapene som utvinner skifergass at de reduserer investeringene i nye felt og kutter i produksjonen.

Chesapeake Energy, Statoils partner i Marcellus-formasjonen på den amerikanske østkysten og USAs nest største gassprodusent, kutter 900 millioner dollar i forhold til fjorårets investeringer på 3,1 milliarder. Produksjonen kuttes åtte prosent, og selskapet er åpen for å la mer ligge i jorden om ikke prisene utvikler seg positivt.

- Dette er i samsvar med en trend gjennom det siste året, der industrien har flyttet aktivitet fra områder med tørrgass til områder med våtgass og olje. Dette har dels sammenheng med lavere gasspriser. Det er en av fordelene med denne type virksomhet at selskapene i mye større grad enn ved tradisjonell olje og gassvirksomhet kan justere aktivitetsnivået basert på tilbud og etterspørsel, sier Bård Glad Pedersen, pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet.

Kan hjelpe på prisen
Også Occidental Petroleum, ConocoPhillips og Consol Energy melder denne uken om kutt i investeringer og produksjon. Etter meldingene har prisene steget 15 prosent på fire dager, etter å ha falt 28 prosent i en sammenhengende nedtur før det.

- Hvis produsentene viser disiplin i produksjonskuttene og gassetterspørselen stiger som ventet, kan vi kommer tilbake over tre dollar ganske raskt, sier Matt Adams i Franklin Natural Resources Fond.

Overgang til skiferolje
En av strategiene selskapene velger, er å satse mer på utvinning av skiferolje, slik Statoil gjør i Nord-Dakota.

Les mer: Statoil blar opp milliarder for amerikansk oljeselskap

I 2008 investerte Statoil 22 milliarder i et joint venture med Chesapeake, som er den største aktøren i skifergass i Pennsylvania. Investeringene er senere økt med nesten åtte milliarder, og i tillegg har Statoil kjøpt seg inn i skiferoljeområder i Texas og Nord-Dakota for henholdsvis 4,9 og 24,5 milliarder kroner.

- Jeg venter at nesten alle gassprodusentene vil melde om en mer aktiv overgang fra gass til olje i 2012. De selskapene som ikke gjør endringer eller annonserer at de vil gjøre det, utsetter seg for straff fra Wall Street, sier Ben Smith, leder for energi i analyseselskapet First Enercast Financial.

- Det er få selskap som har råd til å bore etter - og produsere gass for disse prisene, sier James Williams i WTRG Economics.

Les også: Gjør som Statoil - invester i amerikanske olje

<b>- Det samme som å vedde på at det går galt med klimaet</b>

<b>Her revolusjoneres gassmarkedene</b>

Bildeserie: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.