Statoil gjør nok en storinvestering innen ukonvensjonelle petroleumsressurser i Nord-Amerika.

24,5 mrd kroner
Nå har selskapet inngått avtale med Nasdaq-selskapet Brigham Exploration Company der Statoil fremmer et kontanttilbud om kjøp av samtlige aksjer i Brigham for 36,5 amerikanske dollar per aksje, melder Statoil i en børsmelding.

Det utgjør en pris per aksje som er 36 prosent over gjennomsnittlig kurs de siste 30 dager.Totalt legger Statoil 4,4 milliarder dollar eller 24,5 milliarder kroner på bordet.

Styret i Brigham Exploration Company har enstemmig anbefalt selskapets aksjonærer å akseptere tilbudet. Ben "Bud" M. Brigham, styreleder og administrerende direktør, samt øvrige ledende ansatte i selskapet, har akseptert å selge sine aksjer. Dette representerer 2,5% av det totale antallet aksjer i selskapet.

Statoil-aksjen STL ble handlet på kurser rundt 138,50 kroner før meldingen kom. Aksjen falt så bratt til rundt 136 kroner, før den hentet seg inn igjen til rundt 137 kroner.

1.500 kvadratkilometer
Brigham Exploration Company, med hovedkontor i Austin Texas, har over 100 ansatte i Austin og Nord Dakota og en sterk posisjon i skiferolje-forekomstene Bakken og Three Forks i Williston-området i Nord Dakota og Montana.

Transaksjonen sikrer Statoil et område på mer enn 1.500 kvadratkilometer (375.000 net acres) i Williston-området, med potensial for oljeproduksjon fra Bakken og Three Forks-formasjonene. Brigham Exploration har også 160 kvadratkilometer (40.000 net acres) i andre områder.




Store ressurser
Brigham Exploration har et risket ressursanslag på mellom 300 og 500 millioner fat oljeekvivalenter. Brigham Explorations egenproduksjon er i dag på 21.000 fat oljeekvivalenter per dag, men Statoil skriver i en børsmelding at området har potensial til å øke produksjonen til 60-100.000 fat oljeekvivalenter per dag i løpet av fem år.



- USA har betydelige forekomster av ukonvensjonelle olje- og gassressurser og disse utgjør en stadig viktigere del landets fremtidige energiforsyning. Statoil har gradvis styrket sin industrielle posisjon innen ukonvensjonelle ressurser gjennom tidlig inntreden i Marcellus og Eagle Ford. Ved å gå inn som operatør i Bakken og Three Forks formasjonene, der det utvinnes lett olje fra tette bergarter, tar Statoil et nytt betydelig skritt. Vi posisjonerer oss nå som en ledende aktør i USAs raskt voksende industri for utvinning av landbasert olje og gass, i tråd med vår strategi, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil i en kommentar.

 

Store i USA
Statoil eier fra før store skifergass-områder i USA og gjorde ifjor sitt første kjøp innen skiferolje på Eagle Ford. Dette er skiferområder med mye større andel av væske i tillegg til gassen. Dermed kan man produsere både skifergass, men også langt mer lønnsomme væsker som olje, kondensat og NGL (våtgass). Olje fra tette bergarter blir utvunnet på lignende måte som skifergass, med lange sidegrensbrønner og hydraulisk frakturering, og har tilsvarende produksjonsprofil.

- Brigham Exploration Company har etablert seg som en ledende operatør med en svært attraktiv posisjon i Williston-området. Strategisk passer selskapene godt sammen, begge satser på teknologi, innovasjon og utvikling. Vi ser fram til å skape verdi og utvikle denne posisjonen videre sammen med våre nye kolleger, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

DN.no er til stede på Statoils pressekonferanse som starter klokken 13.

Les også: Lund gjør storkjøp i skiferolje