Samtlige partier med unntak av regjeringspartnerne Høyre og Fremskrittspartiet har blitt enig.

- I dag tror jeg vi tar en aldri så liten champagne-kork. For i har vi reddet Norges klimamål, sier SVs Heikki Holmås på opposisjonens pressekonferanse i vandrehallen fredag formiddag.

Regjeringen går dermed på et nederlag i Utsira-saken.

Opposisjonen er enige om at de vil be regjeringen om å be oljeselskapene om å legge frem en plan for elektrifisering av hele Utsiraområdet, med kapasitet til å dekke alle plattformenes behov, og med en klar tidsplan for når det skal skje.

- Vi er helt sikre på at dette ikke innebærer utsettelse av prosjektet. Vi er helt trygg på at usikkerheten ikke er tilstede, sier Ola Elvestuen fra Venstre.

Slik er forslaget:

Forslaget fra Ap, SV, Sp, KrF, V og MDG:

  • Stortinget ber regjeringen i konsesjonsvilkårene for Johan Sverdrup stille krav om etablering av en områdeløsning som omfatter Gina Krogh, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Johan Sverdrup, hvor hele områdets kraftbehov dekkes med kraft fra land, med en tidsplan for gjennomføring.
  • Stortinget ber regjeringen i konsesjonsvilkårene for Johan Sverdrup stille krav om at kabelforbindelse mellom de ulike installasjonene på Utsirahøyden etableres i forbindelse med oppstartsfasen av Johan Sverdrup.
  • Stortinget ber regjeringen legge flertallets merknader i denne innstillingen til grunn for det videre arbeidet med utviklingen av petroleumsaktivitet på den sørlige Utsirahøyden.

Stortingsflertall lenge

Statoil blir trolig nå pålagt endringer i planene for Norges største oljefeltutbygging på mange tiår.  Nå er planen at Johan Sverdrup skal drives med kraft fra land fra dag én, men at det ikke bygges en elektrifiseringsløsning for hele Utsira-området som også inkluderer feltene Ivar Aasen, Gina Krog og Edvard Grieg.

Stortingsflertallet har lenge ønsket at de fire nye oljefeltene her ute skal drives med kraft fra land fra dag én for å kutte norske CO2-utslipp, slik Kraftkampen .

- Uten denne elektrifisering av Utsirahøyden ville det blitt svært utfordrende å nå målene om CO2-reduksjoner i klimaforliket og de forpliktelsene vi har meldt inn til FN. Nå tar vi et avgjørende steg i riktig retning, påpeker Elvestuen, og understreker at det trengs noen tøffe avgjørelser.

For dyrt?

Oljeselskapene har ment at det blir altfor dyrt og regjeringen aksepterer denne vurderingen, og ikke villet pålegge oljeselskapene elektrifisering.

Overfor DN har energiminister Tord Lien gjentatte ganger understreket at det er oljeselskapene som må ta de kommersielle valgene.

– Stortinget og Regjeringen legger rammer, blant annet med CO2-avgift og kvoteplikt. Så må operatøren sammen med partnerne velge den beste tekniske løsningen. Olje og energiministeren kan ikke gå inn å gjøre tekniske valg på plattform, har han nylig uttalt.

Mandag gjennomførte energikomiteen i Stortinget en høyst uvanlig lukket høring der alle aktørene blir bedt om å legge frem alle underlagstall.

Utslippsvekst

I løpet av de fem neste årene skal oljeselskapene Statoil, Lundin og Det norske åpne fire nye oljefelt på den såkalte Utsirahøyden, 150 kilometer vest for Stavanger. Samlet vil de fire feltene utgjøre 30 prosent av norsk oljeproduksjon i 2025. Inntektene vil være på flere hundre milliarder kroner.

Utslippene fra norsk oljeprodukjon stiger raskt, til tross for fallende produksjon. Utslippene kommer fra gassturbinene på hver plattform, og flere små felt, gir mer utslipp per produserte oljefat. Oljeutvinningen er også blitt mer komplisert. Vanskeligere tilgjengelig olje krever mer energi, enten fordi den ligger dypt, eller krever teknologier for økt utvinning.

Fra å ha ligget på under 8 millioner tonn i året i 1990, ligger klimagassutslippene fra offshoresektoren i dag på over 14 millioner tonn. Det er anslått at elektrifisering vil gi utslippsreduksjoner på godt over 1 million tonn CO2 i året, noe som tilsvarer de samlede utslippene fra en halv million biler.

– Klarer vi ikke kutte utslippene offshore, vil det bli veldig vanskelig å nå klimamålene, har Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, forrige uke.

SV har foreslått at Stortinget utvetydig pålegger Statoil og oljeselskapene at hele Utsiraområdet skal drives med kraft fra land via den gedigne planlagte Johan Sverdrup-plattformen. 12. juni skal Stortinget stemme over saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også fra Magasinet
Kraftkampen: Hvorfor er det så vanskelig å elektrifisere norske plattformer?