Oslo Børs falt tilbake fredag etter skuffende kvartalstall fra oljeselskapet Statoil og svak utvikling på de store europeiske børsene. Statoil rapporterte et svakere enn ventet justert driftsresultat, mens resultatet etter skatt var høyere enn ventet.

Det er hovedsakelig lave gassalg som har ført til det svake resultatet. De lave gassprisene på verdensmarkedet har gjort at Statoil kommer til å produsere langt mindre gass i 2014 enn planlagt, og heller vente med gassproduksjonen til prisene tar seg opp.

Konsernsjefen i Statoil, Helge Lund, her avbildet på vei ut av selskapets lokaler på Fornebu fredag. Foto: Aleksander Nordahl
Konsernsjefen i Statoil, Helge Lund, her avbildet på vei ut av selskapets lokaler på Fornebu fredag. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

- Når du ser på forward-kurven til gassprisene viser det helt klart høyere priser enn dagens nivå. Det påvirker dagens kvartalsresultater, men vi mener det likevel er en riktig vurdering å gjøre for å skape verdier for Statoil, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil til Dagens Næringsliv.

- Ikke produksjonsproblemer

- Vi kommer til å flytte ut 30.000 oljeekvivalenter pr. dag ut av 2014 og inn i fremtidige perioder, og dermed tjene mer penger, sier Lund.

Oljeekvivalenter er en målenhet for petroleumsressurser. Les om analytikeren som mener kvartalstallene ikke var så negative som Statoils aksjekursfall skulle tilsi: - Aksjen litt for mye ned

- Dette er kommersielle beslutninger, og har ikke noe å gjøre med produksjonsproblemer, understreker Lund.

- Vi er i den heldige situasjonen at vi har to felt, Troll og Oseberg, som har fleksibilitet. Det betyr at vi kan velge å produsere når det virker fornuftig, sier Lund.

Gassprisene skal opp

Statoil holder fast ved produksjonsutsiktene frem mot 2016. Selv om Statoil kutter produksjonsmengden i 2014, ønsker selskapet å produsere like mye som planlagt. Lund og Statoil ønsker å skru opp gasskranen når prisene tar seg opp.

- De fundamentale forholdene i gassmarkedet har ikke endret seg. Gassprisene skal opp fra dagens nivå. Europa trenger mer gass, etterspørselen øker, og Europas gassproduksjon faller, sier Lund.

Han trekker frem tre faktorer som har trukket ned kvartalsresultatet:

Store vedlikeholdsprogrammer, salg av eierandeler og lave gasspriser som har ført til at Statoil kutter gassproduksjonen i 2014.

Les også på DN.no:

McDonald's stopper kylling fra Kina

Markant prisfall - og flybillettprisene vil fortsette å falle  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.