Arbeidende styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO International mener gårsdagens beslutning i en domstol i Texas om at olje fra de kurdiske områdene i Nord-Irak ikke bryter amerikansk lov, er gode nyheter for selskapet.

- Det åpner opp et marked, og vi vil spasere inn i det markedet også. Det dreier seg ikke bare om juss eller politikk, det handler også om ha raffinerier til å ta i mot denne oljen, og ta det gjennom dem for å se hvordan det fungerer, sier han til Bloomberg under oljemessen i Stavanger.

Pionérselskap

DNO er det første utenlandske oljeselskapet til å bore etter olje i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003. Selskapet er imidlertid fanget mellom kurdiske selvstyremyndigheter (KRG) og irakiske myndighetene som er uenige om fordelingen av inntektene fra produksjonen i kurdisk Nord-Irak.

Etter å ha pumpet olje fra Tawke-feltet gjennom en rørledning til den tyrkiske havnebyen Ceyhan siden årsskiftet, har DNO blitt klarert av KRG for eksport av sin andel.

Dommen i Texas sendte så også DNO-aksjen opp nær fire prosent og gjorde oljeselskapet til en av gårsdagens børsvinnere. I dag er stemnningen noe mer moderat, der markedet sender aksjen ned rundt 0,7 prosent.

- Trygghet for kjøpere

Naturressursminister Ashti Hawrami i De kurdiske regionale myndighetene (KRG) håper domstolsbeslutningen vil gi trygghet blant kjøpere av olje fra området.

- Vi er fornøyd med gårsdagens hendelser. Avgjørelsen fra domstolen i Texas vil gi trygghet hos kjøpere av Kurdistans olje i USA og andre områder, sier Hawrami i en melding tirsdag kveld.

Les også: Kurdisk oljetanker kan losse i Texas

Vil levere snart

Hawrami sier videre at han håper at den nye regjeringen i Irak vil bli enige med KRG om betingelsene for olje- og gassrettighetene og at de vil stoppe de føderale oljemyndighetene i Irak fra videre «kostbare, skadelige og ulovlige tiltak».

KRG hevder at Iraks grunnlov gir dem rett å i eksportere olje, og opplyser å ville levere olje snart, ifølge Reuters

 Irakiske myndigheter hevder imidlertid at all salg utenfor landets kontroll er ulovlig.

TRØBBEL. Tankskipet
TRØBBEL. Tankskipet "United Kalavyrta". Foto: US Coast Guard/ (Foto: Reuters)

For anker

Den omstridte oljetankeren "United Kalavyrta" har ligget for anker i Mexicogolfen utenfor Texas  i nær en måned i påvente av en avklaring. Skipet er lastet med 1 millioner fat kurdisk olje til en verdi av 100 millioner dollar med ønsket levering i USA.

Tirsdag ble det kjent at en dommer i Houston, Texas, mente at oljen fra feltene i Nord-Irak ikke brøt amerikansk maritim rett, og at han ikke hadde noen rett til å bestemme over «stjålet eiendom til havs».

Les også:
Markedet straffer Seadrill
Statoil vurderer å kutte i infostaben  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.