Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill leverer resultater på linje med forventningene i andre kvartal (se tabell), men markedet svarer med å sende aksjen rett ned.

Selskapets bruttoresultat (ebitda) var på 641 millioner dollar i kvartalet, mens det på forhånd var ventet en til 649 millioner dollar, ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans.

Flat guiding

Selskapet varsler et bruttoresultat på linje med andre kvartal også i tredje kvartal. Videre opplyses det at Seadrill er i rute til å tjene ti millioner dollar i ebitda per dag ved slutten av året.

«Forventningene for tredje kvartal inkluderer rundt 106 dager i nedetid for dypvannsriggene hittil i kvartalet», heter det i kvartalsrapporten.

- Rekordsterkt

Finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Seadrill  registrerer at aksjekursen faller. Han er likevel fornøyd med utviklingen i andre kvartal og mener det var en solid rapport. Han ser tegn til bedring i markedet og venter ikke at flere rigger blir lagt i kortsiktig opplag.

- Andre kvartal er det tredje kvartalet på rad med rekordsterkt resultat. Det viser at veksten i selskapet fortsetter, og vi har tatt flere leveringer av rigger som kommer i drift, sier han til TDN Finans.

Finansdirektøren mener det også er sterk drift i selskapet, der utnyttelsesgraden ligger midt på 90-tallet i prosent. Samtidig har Seadrill opprettholdt ordrereserven på rundt 20 milliarder dollar, som gir god visibilitet, påpeker han.

Forlenger utbytteutsikter

Seadrill foreslår et utbytte på 1,00 dollar per aksje for andre kvartal, som ventet.

Selskapet er mer trygg på at utbyttenivået kan holdes godt inn i 2016, uten betydelig bedring i markedet, ifølge selskapets kvartalsrapport onsdag.

Styret viser til de seneste kontraktene og en solid gjennomføring på finansieringssiden som årsaker til at de er trygge på at utbyttenivået er bærekraftig inn i 2016 uten betydelig bedring i markedet.

Styret har tidligere sagt at utbyttenivået er bærekraftig frem til slutten av 2015.

Moderat oppkjøpsiver

Den svake markedssituasjonen, som oljeselskapenes kontantstrømsituasjon har skapt, kan skape interessante muligheter i markedet for å kjøpe rigger og selskaper, mener Seadrill.

«Seadrill vil evaulere disse mulighetene hver for seg. Men Seadrills sterke fokus på å opprettholde utbyttekapasiteten og en moderne flåte begrenser potensielle muligheter», heter det.

Seadrill vil ha et finansieringsbehov på 1,2 milliarder dollar i 2015 og 2016 etter finansieringen av de fire boreriggene i med levering i 2015 og 2016 er fullført.

Enorm reserve

Noen estimater for andre kvartal 2014 er justert slik at alle estimater fra resultat før skatt-nivå inkluderer en gevinst på i snitt 163 millioner dollar fra salget av SapuraKencana-aksjer. I estimatene er Seadrill Partners dekonsolidert fra 2. januar 2014.

Nettoresultatet i kvartalet var 653 millioner dollar, mot et nettoresultat på 1.750 millioner dollar samme kvartal året før der en betydelig salgsgevinst inngår. Det var ventet et resultat på 504 millioner dollar.

Ordrereserven var på omlang 20 milliarder dollar per utgangen av andre kvartal.

Seadrill-aksjen er ned 4,9 prosent til 220,20 kroner.

* Inneholder gevinst ved salg av lekterriggvirksomheten på 1256 millioner dollar.

Les også:
Fredriksens laksefabrikk knaller til
Golden Ocean varsler tap  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.