Det kraftige fallet i oljeprisene etter Opecs vedtak om å opprettholde produksjonen, ventes ifølge amerikanske eksperter å kvele investeringer i skiferoljesektoren, skriver TDN Finans.

Opec forlot torsdag sin politikk med å redusere oljeeksporten når prisene faller, et tiltak som i Vesten tolkes som et forsøk på å vinne tilbake markedsandeler fra skiferoljeprodusenter i USA.

- Omfattende boring skjer med lånte penger, og denne vil bli stengt ned mandag morgen, sier energiøkonom og -konsulent Philip Verleger til FT.

Han spår et betydelig fall i prisen på høyrentelån som finansierer skiferoljeprosjekter, samt en viss oppgivelse av planlagte emisjoner i aksjemarkedet for å finansiere slike prosjekter.

Færre brønner

Tallet på nye skiferoljebrønner i USA vil bli redusert, og produksjonen fra eksisterende brønner vil «raskt begynne å svinne», sier Gordon Kwan, sjef for regional olje- og gassanalyse i Nomura Holdings i Hong Kong, til Bloomberg News.

Han fremholder at Opecs beslutning er klok med tanke på gruppens plan om å øke markedsandeler på lengre sikt.

- Nå vil vi få se hvor break-even-prisen virkelig ligger, sier Jason Bordoff ved Columbia University til FT, med henvisning til usikkerhet om punktet hvor det ikke lenger er økonomisk lønnsomt å utvinne olje fra skiferlag.

Bordoff legger til at oljeproduksjon fra Eagle Ford- og Permian-feltene i Texas fortsatt er drivverdige til priser på 40-50 dollar pr fat.

Lite profitabelt

Verleger sier at en WTI-pris på under 70 dollar pr fat vil føre til at nye prosjekter vil være uinteressante for mange investorer, som frykter ytterligere prisfall.

-Vi går inn i en ny æra for oljepriser, hvor markedet selv, og ikke Saudi-Arabia og Opec, styrer tilbudet. Dette er stort. Dette er et signal om at de kaster inn håndkleet. Markedet er endret for mange år fremover, sier Mike Wittner, sjef for oljeanalyse i Societe Generale i New York, til Bloomberg News.

Les også:
Asia i dag: Venter bakrus etter Asia-fest
Kristian Siem hudfletter offentlig sektor generelt, Arbeidstilsynet spesielt
Slik tjener Norge på oljeprisfallet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.